SICILIJA

Zašto je odmor na Siciliji pravi izbor za ovo ljeto!

Zašto je odmor na Siciliji pravi izbor za ovo ljeto!

"Sunčani otok" - Sicilija je mjesto sudara kultura kroz tisuće godina koje je obilježilo povijest i sudbinu Sicilijanaca, krajolike i kulturu i to ne jednom već nebrojeno puta, a bez kojeg Sicilija ne bi bila to što je danas. Raznovrsna i neovisna, šarenolika i jedinstvenaotvorena i tradicionalna, Sicilija je, kako svima poznata pjesma kaže - totalno drukčija od drugih. A zašto je to tako i zašto je Sicilija prava destinacija za ljetovanje, saznajte u našem blogu.

Odmor na Siciliji je pravi izbor za ovo ljeto

Pored klasičnih morskih aktivnosti upoznajte se sa gradovima i njihovim znamenitostima.

 

 

Idealan položaj i priroda Sicilije

Uperite prstom izravno u centar Mediterana i dotaknuli ste Siciliju. Locirana u samom središtu Mediterana i istoimenog mora predstavljala je logično mjesto za povijesne sukobe i borbu oko teritorija jer se smatralo da ima idealan položaj za sve pomorske aktivnosti. Sicilija je najjužniji talijanski otok, četvrti po veličini u Europi i najveći mediteranski otok koji svojim sjeverno - istočnim dijelom dodiruje „špic talijanske čizme“. Karakteristični mediteranski gradovi Palermo i Catania najznačajniji su gradovi na Siciliji, a dinamičan krajolik prošaran sunčevim zrakama koje padaju preko brdovitih predjela, plodne zemlje i maslinika sve do mora koje zapljuskuje rajske plaže Sicilije, jednostavno mame turiste diljem svijeta i Europe na posjet Siciliji.

Prava je privilegija što nam je ovaj otok tako blizu i bila bi šteta ne iskoristiti priliku za posjet i pogled na prirodne ljepote Sicilije koju krase mirisi i boje kakve se ne mogu opisati riječima. Uberite naranču ili limun s brojnih voćnjaka, posjetite brojne plaže na Siciliji, na jednom od fakultativnih izleta posjetite Etnu, zastanite i uzdahnite pred ovim najvećim europskim vulkanomEtna, čija je visina preko 3.330 metara, predstavlja posljednji aktivni vulkan u Europi i kao takav je uvelike odredio sudbinu Italije nekoliko puta. Koliko je Etna oduzela  toliko je i pružila plodnim vulkanskim zemljištem koje krasi sicilijanski otok. Povremene erupcije Etne tijekom zime su nevjerojatan prizor koji ulijeva strahopoštovanje, ali i topi srca poput snijega na svojim padinama. 

 

Kultura i duša Sicilije

Odmor na Siciliji je pravi izbor za ovo ljeto

 

Upravo takav položaj koji je doveo do brojnih povijesnih sukoba, uvjetovao sudare kultura i civilizacija od kojih je svaka ostavila dio sebe i na kraju napravila Siciliju tako primamljivom i popularnom destinacijom. Duh Sicilije koji se formirao kroz povijest osjetivši utjecaj stare Grčke, starog Rima, a zatim i zapadne kulture i katoličke vjere uz potpuno različitu normansku i arapsku kulture, a s obzirom da je Sicilija dugo godina bila grčka kolonija, primjetan je jak utjecaj grčke mitologije i gradnje. Ovakav sklop utjecaja u malom rezultirao je time da su Sicilijanci, iako u osnovi Talijani, ipak tip ljudi za sebe, što vole i isticati, a koji svojom toplinom i dobrodošlicom prihvaćaju turiste diljem svijeta i čine putovanje na Siciliju nezaboravnim. Katolički tradicionalizam je izražen pa je logično što obitelj ima primarni značaj u životu Sicilijanaca. Ako i ne znate puno o Siciliji sigurno ste barem jednom pogledali maestralno kinematografsko ostvarenje Francisa Coppole pod nazivom "Kum" gdje ste mogli vidjeti prelijepe krajolike tradicionalnih sela na Siciliji i upoznati se sa sicilijanskom mafijom. Istina je da je mafija duboko ukorijenjen problem u životu Sicilije koji je u neku ruku nastao kao posljedica težnji jednakosti, ali koji s druge strane daje znak ovom mediteranskom otoku. Ukoliko tražite pravi odmor na kojem možete puno toga vidjeti, čuti, okusiti i što je najvažnije-opustiti se, ljeto na Siciliji je pravi izbor za vas!

U ljetnom periodu ovaj otok pretvara se u pravu turističku poslasticu koja pruža svima ponešto, kako mir i odmor, tako i prekrasne plaže uz zabave ukusno začinjene sicilijanskom kuhinjom.

 

 Što vidjeti na Siciliji? 

Ako se odlučite za ljetovanje na Siciliji uživat ćete u mnoštvu prelijepih plaža koje su većinom pješčane i svakako lijepo uređene, duge i nekoliko kilometara. Mnoge posjeduju i spasilačke ekipe kako bi vaše ljetovanje prošlo što sigurnije.

A vjerojatno najljepše plaže na Siciliji su:

  • San Vito lo Kapo
  • Lido di Mortelle
  • Porto Empedoklo
  • Giardini Naxos
  • Cefa (Cefalu)
  • Lido Mazzari
Odmor na Siciliji je pravi izbor za ovo ljeto

Pored klasičnih morskih aktivnosti upoznajte se sa gradovima i njihovim znamenitostima.

Najznačajniji gradovi na Siciliji su Palermo te Catania i Syracuse koji predstavljaju središte kulturnog života. Palermo je glavni grad Sicilije koji je izgrađen u 8. stoljeću, broji nešto preko 1.2 milijuna stanovnika i sam po sebi posjeduje brojne znamenitosti. Kao najznačajnija luka, Palermo je postao prvi kozmopolitski grad u kojem su živjeli najrazličitiji narodi za što je pravi primjer i Katedrala u Palermu, koja je tri puta mijenjala svoju namjenu. Od poganskog normanskog hrama postala je arapska džamija da bi konačno dobila namjenu kršćanske crkve u 11. stoljeću. Svojevrsan užitak koji si možete priuštiti je šetnja Palermom, ulicom Vittorio Emanuele, posjet  palači Normana, kao i priliku da osjetite duh Palerma na trgu Quatro kanti, Trgu sramote (Piazza vergogna) . 

Brojni su zanimljivi fakultativni izleti na Siciliji na kojima možete sudjelovati tijekom ljetovanja, a jedan od njih je i posjet gradiću Taormina i čuvenom naselju koje je inspiriralo Coppolu pri snimanju "Kuma". Ovim izletom odlazi se i u posjet antičkom grčko - rimskom kazalištu iz 3. stoljeća prije Krista. Catania je biser na Jonskom moru koji je opstao uprskos najrazličitijim katastrofama koje su ga mogle zadesiti; od bombardiranja, preko piratskih napada, pa do razaranja uslijed najveće erupcije vulkana Etne 1669. godine. Unatoč svemu ovome u Cataniji možete vidjeti brojne značajne antičke lokalitete i znamenitosti, poput Hironovog oltara, ostataka grčkog kazališta i rimskog amfiteatra. Slično je i u baroknoj Sirakuzi u kojoj možete posjetiti Katedralu sagrađenu na temeljima grčkog hrama posvećenog božici Ateni, zatim ostatke Apolonovog hrama i još mnogo toga.

 

Svašta možete vidjeti i doživjeti pri posjeti Siciliji, ali ono što se nikada ne može istinski opisati i što se vječno nosi sa sobom su okusi i mirisi i sveukupan gastronomski doživljaj Sicilije te je kao takva, obavezna preporuka kušanje tradicionalnih sicilijanskih jela.

 

 

Pogledaj ponudu našeg putovanja na Siciliju. Više informacija na:

 

Najljepše plaže Peloponeza
Obilazak Peloponeza tijekom ljetovanja u Loutrakiju