ŠPANJOLSKA

Što ne propustiti u Lloret de Maru

Što ne propustiti u Lloret de Maru

Ako ste izabrali Lloret de Mar kao destinaciju za ljetovanje ili ako vam je na listi izbora, u ovom blogu ćemo vam dati nekoliko savjeta kako biste mogli u potpunosti uživati u ovom dijelu čuvene regije Costa Brava.

Sunce, plaže i sjajno vrijeme su svakako razlozi zašto Lloret de Mar godišnje posjeti više od milijunturista. Međutim, ovo je samo dio njegovog šarma, i zato želimo da otkrijete još nekoliko mjesta koje jednostavno ne možete propustiti tijekom našeg putovanja!

#1 Vrt Santa Clotilde

Ovaj divni kompleks bio je postavljen u prelijepom okruženju na vrhu litice sa koje se pruža fantastičan pogled na more. Ovaj vrt je odličan primjerak Noucentisme pokreta u Kataloniji koji je nastao kao odgovor na Modernistički pokret i naglašava red i klasicizam - pokazuje i da nisu svi bili oduševljeni Gaudíjem.

Vrtovi Santa Clotilde su dizajnirani u stilu vrtova talijanske renesanse. U ovim vrtovima vidjeti ćete prelijepo zelenilo, egzotične vrste biljaka i cvjeća. Napravite piknik i uživajte u opuštajućem pogledu na more.

Sto ne propustiti u Lloret de Maru

#2 Crkva Sant Roma

Crkva je izgrađena u katalonsko-gotskom stilu, između 1509. i 1522. godine. Zanimljivo je da su izgrađeni obrambeni detalji, poput vrata koja se podižu kao u nekoj tvrđavi. Kasnije su dodavane nove prostorije, kapele prije svega.

Ova građevina je postala jedna od glavnih atrakcija u Lloretu, a turisti se uvijek oduševe kada nasumično nalete na nju tijekom šetnje centrom grada. Njen šareni krov i jedinstvena arhitektura će vas zaustaviti u mijestu! Naprosto je nemoguće promašiti je. Ulazak u crkvu se ne plaća, ali imajte u vidu da je ovo aktivna crkva i imajte poštovanja prema lokalnom stanovništvu.

Sto ne propustiti u Lloret de Maru

#3 Modernističko groblje

Ne, ovo nije greška u prevodu. Stvarno mislimo na groblje, uređeno u modernističkom stilu. Ljudi u svakodnevnom životu izbegavaju groblja i to je savršeno normalno. Asocijacija na smrt nije nešto što želite doživjeti na odmoru.

Međutim, dok se budete približavali ovom groblju, stječe se dojam da je smrt veoma daleko. Groblje u Lloret de Maru je toliko bujno i puno života da ćete pomisliti da ste pogriješili neko skretanje i završili ispred čuvene Gaudíjeve građevine Sagrada Família u Barceloni.

Ovdje nećete pronaći Gaudíjeva djela, ali se njegov stil i te kako osjeća. Razlog tome je što je idejni arhitekt učenik Gaudíjeve škole, kao i većina ostalih umjetnika koji su dizajnirali razne grobnice i panteone.

Otvoreno 1901. godine, modernističko groblje je rezultat donacija bogatih lokalaca koji su željeli pokazati svoj status, kroz umjetnost u vječnosti smrti. Groblja su čudna mesta, plato gdje se život i smrt prepliću i gdje smo prisiljeni suočiti se sa svojom smrtnošću i smrtnošću onih koje volimo. Neka vas neobičan stil ovog groblja ne zavara, ovo nije tipična turistička atrakcija. Zadržite dozu umjerenosti i poštovanja prema ljudima koji dolaze odati počast onima koji nisu više tu.

 

#4 Dvorac Sant Joan

Dvorac se nalazi na vrhu brda koje razdvaja plažu Lloret de Mar i plažu Fenals. Potječe iz 11. vjeka. Poprilično je uništen tijekom rata između Španjolske i Engleske, a nakon obnove glavne kule, proglašen je za kulturno dobro.

Sto ne propustiti u Lloret de Maru

#5 Castell d’en Plaja

Što je bolje od srednjovjekovnog dvorca? Pa srednjovjekovni dvorac tik iznad obale! Dobro, nije baš srednjovjekovni, budući da je njegova izgradnja završena 1940. godine. Nalazi se na kraju plaže Sa Caleta, a zapravo je privatna rezidencija. Tako da možete samo uživati u pogledu iz daleka. Tko još može reći da živi u dvorcu na obali mora?

Sto ne propustiti u Lloret de Maru

#6 Plaža Santa Cristina

Nevjerovatno lijepo mjesto za posjetu. Strma stjenovita staza vodi do čarobne plaže koja se spušta u mirno more. Od srpnja se do plaže može doći brodom iz Lloreta. Relativno je lako doći ovdje i van sezone autobusom iz Lloreta i spuštanjem niz stazu. Vrijedi truda. Kafić sa povoljnim cijenama otvoren je tijekom većeg dijela godine, kao i kiosk za sladoled i iznajmljivanje ležaja tijekom sezone.

Sto ne propustiti u Lloret de Maru

U krajnjem slučaju, samo prošetajte uz veličanstvenu obalu i uživajte u magičnom zalasku sunca. Nije kasno da rezevrirate najpovoljniji Lloret de Mar aranžman već danas!

 

 

Pogledaj ponudu našeg putovanja u Španjolsku. Više informacija na:

 

Sarajevske gastro delicije
Sicilija - Catania i Siracusa