SARAJEVO

Sarajevske gastro delicije

Sarajevske gastro delicije

Sarajevo kao povijesna raskrsnica istoka i zapada, mjesto u kojem se isprepliću mnoge kulture, a od kojih je svaka, osim na arhitekturu, ostavila pečat i na gastronomsku ponudu ovog grada. Navike i ukusi su se mijenjali tijekom povijesti pa je tim promjenama zahvaćena i sarajevska kuhinja. Ne mora vas čuditi ako u toj kuhinji pronađete austrijski, mađarski, turski ili joÅ” neki jaki utjecaj. Sarajevo je stoljećima gradilo i izgradiloĀ svoj specifičan ukus u kulinarstvu, koji se malo gdje može sresti. Recepti su se prenosili sa koljena na koljeno, uglavnom usmenim putem od kojih su mnogi nažalost zaboravljeni. Ipak, dobra domaća kuhinja se zadržala u većini sarajevskih domova do danas.

Tako možete u aŔčinicama pojesti: pače, begovu čorbu, sogan-dolmu, sarmu; u ćevabdžinicama: ćevape, pljeskavice, sudžuke; u buregdžinicamaĀ  razne vrste pita: burek, sirnicu, zeljanicu; u slastičarnama: baklave, ružice, kadaif, tufahije... Sve su to jela po kojima je Sarajevo nadaleko poznato i zbog kojih se turisti sa uživanjem ponovo njima vraćaju.

Sarajevo Blog - Sarajevske gastro delicije

Sada kada smo spomenuli sva ova izvrsna jela red bi bio da vas uputimo i na mjesta gdje ih sve možete probati, pa ćemo vam u nastavku ovog bloga preporučiti mjesta na kojima se svimĀ ovimĀ primamljive poslasticama možete počastiti.

PočevÅ”i od srediÅ”njeg i vjerojatno jednog od najzanimljivijih dijelova grada, BaŔčarÅ”ije, započet ćemo ovu ukusnu priču sa kraljem sarajevske kuhinje, a to je ćevap. Ako želite zvučati, a samim time i jesti kao sarajlija, ćevape u Sarajevu ćete ih naručiti kao ā€œpeticuā€ (5 komada), ā€œdesetkuā€ (10 komada) i to u pola ili cijeli, naravno, somun. Uz ovakve porcije neizostavan je svakako i kajmak te ovisno o daljnjim socijalnim aktivnosima, i luk. Osim ovih dodataka, ponegdje ćete dobiti i domaće kiselo mlijeko. Uz klasične ćevape vrlo su popularne i sudžukice (tanke kobasice slično sastava mesa kao i ćevap ali uz dodatak paprike). U srcu ovog starog dijela Sarajeva preporučili bismo vam ćevabdžinicu Mrkva, Fran Ferhatović, Zmaj na željezničkoj stanici te nezaobilaznu ćevabdžinicu Željo.

Ako ipak niste ljubitelj ćevapa ili sličnih delicija s roÅ”tilja (u Å”to ne vjerujemo pa ćemo pretpostaviti da ste se samo zasitili) tu su uvijek buregdžinice. Da vas ne bi čudno gledali prilikom naručivanja savjetujemo vam da termine poput ā€œburek sa siromā€, ā€œburek sa mesomā€ i ā€œburek sa krumpiromā€ nakratko zaboravite i zamijenite s nazivima kao Å”to su sirnica, krompiruÅ”a, zeljanica i burek (onaj s mesom da) čisto radi boljeg sporazumijevanja, a i čemu troÅ”iti riječi kad si gladan. Jedna od poznatijih buregdžinica, također na BaŔčarÅ”iji, pod nazivom Bosna nudi Å”irok spektar bureka, obični, sa mljevenim mesom, sa sjeckanim mesom te buredžike ā€“ male burekčiće preliveni kiselim vrhnjem s bijelim lukom koji također zahtjevaju pažnju na buduće socijalne aktivnosti. Preporuka je također i buregdžinica ASDŽ koja se nalazi preko puta Bosne, a oni svoje pite rade ispod peke.

Za one željne nečega ā€œsa kaÅ”ikomā€ tj. žlicom, preporučujemo aŔčinice u kojima možete osjetiti srž bosanske kuhinje i to aŔčinicu ASDŽ pod istim nazivom kao i buregdžinica.

Sarajevo Blog - Sarajevske gastro delicije
A nakon slanog naravno dolazi slatko. Baklave, hurmaÅ”ice, tufahije, boemi, rahat lokumi u bezbroj kombinacija samo su neke od slatkih delicija koje možete probati. Ipak ako odolite hurmaÅ”icama i tufahijama, na muke će vas staviti baklave, slatke i pune oraha ali i te varijante su beskonačne. Za sve ove specijalitete preporučamo da odete kod Ramisa ili kod Gradske tržnice u Saraybosnu.
Sarajevo Blog - Sarajevske gastro delicije
Ovime smo vam predstavili samo mali dio gastronomske ponude Sarajeva, a ostatak ćete doživjeti sami...

Å to ne propustiti u Lloret de Maru

ViŔe od putovanja..

Odvaži se i pridruži se stotinama mladih

Sigurna kupnja / Garantirani polasci

Fun Factory je lider na tržiŔtu JI Europe u organizaciji putovanja i evenata za mlade

Uspomene za cijeli život

Otputuj i stvori najljepÅ”a sjećanja kojih ćeÅ” se rado prisjetiti i iznova prepričavati