SICILIJA

Sicilija - Catania i Siracusa

Sicilija - Catania i Siracusa

Nova destinacija u ponudi Fun Factory-a je talijanski otok Sicilija

Najveći, najživopisniji i najintrigantniji otok Mediterana. Poznat zbog svoje povijesti duge tri tisućljeća, očaravajuće prirode, živopisnih sela, bogate kulturne baštine. Nalazi se u Sredozemnom moru i jednim svojim dijelom oslanja na “ špic talijanske "čizme". Jedna od glavnih znamenitosti Sicilije je jedini živi vulkan u Europi-Etna. Etna ima oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Možda i glavna asocijacija za ovaj otok jest remek djelo filmske umjetnosti - film "Kum". Tko god je ikada pogledao trilogiju Kuma (a tko nije obavezno neka to učini što prije) barem na trenutak je poželio posjetiti otok i mjesto iz kojeg je iznikla slavna filmska obitelj američkog podzemlja 20. stoljeća i don Vito Corleone, prema mnogim kritičarima najbolji lik filmske umjetnosti ikada, kojeg su u filmu utjelovili neponovljivi Marlon Brando i vječni srcolomac Al Pacino.

Svaki grad na Siciliji ima svoj specifičan duh, a vi u našoj ponudi imate priliku posjetiti i gradove poput Catanie i Siracuse.  Kako drugačije na najbolji način upoznati ovaj otok?

CATANIA

Sicilija - Catania i Siracusa

Catania  je grad u Italiji, drugi po veličini na otoku Siciliji, središte istoimene pokrajine Catania. Leži na istočnoj obali Sicilije-obali Jonskog mora, u podnožju 30-ak km udaljenog  vulkana Etna i iznad rijeke Amenano. Ime grada dolazi od riječi ‘katane’ što na sicilijanskom znači ‘veći nož za guljenje kože’ i/ili ‘negostoljubiva zemlja’. U 17.st. ju je uništila erupcija vulkana, a nakon toga i potres, obnovljena je u baroknom stilu tamnim vulkanskim kamenjem, pa je nazivaju i ‘tamnom kćerkom Etne’.

 

  SIRACUSA

Sicilija - Catania i Siracusa

Na krajnjem jugu Italije, na otoku Siciliji smjestio se još jedan biser talijanske obale koji privlači brojne turiste. Radi se o drevnom gradu Siracusi kojeg je poznati političar i rimski državnik Ciceron opisao kao “najveći i najljepši grčki grad”. Osnovali su je grčki kolonizatori 734.g.pr.Kr,  a s vremenom je postala jedan od najmoćnijih i najbogatijih gradova-država antičkog Mediterana. Prilikom posjeta tog dijela Italije ne smijete propustiti fontanu Arethusa na Ortigiji, gdje je  prema grčkoj legendi na tom čuvenom mjestu, božica Artemida nimfu Aretuzu pretvorila u izvor svježe vode kako bi je zaštitila od progona riječnog boga Alfeja.

Siracusa je izvrstan izlet za sve ljubitelje povijesnih znamenitosti. Nekoć grčka prijestolnica Sicilije, grad tirana Dioniza Velikog i matematičara Arhimeda. Možete razgledati grčki teatarApolonovo svetište, rimski amfitea­tar, starogrčke kamenolome i Arethusinu fontanu koja tvori bazen u kojem raste raslinje papirusa.

Najveća znamenitost grada je veličanstvena barokna katedra­la

Sicilija - Catania i Siracusa

Što ne propustiti u Lloret de Maru
Istanbul - mjesta s nevjerojatnim pogledom