SLOVENIJA

Pohorje - o planini i stazama

Pohorje - o planini i stazama

Mariborsko Pohorje je, uz Krvavec najveće slovensko skijalište, a najpoznatije je po održavanju "Zlatne lisice", natjecanja Svjetskog kupa za skijašice koje ima dugogodišnju tradiciju.

Pohorje - o planini i stazama

Pohorje je planina između Dravograda i Maribora kojoj se najviši vrh, Črni vrh, nalazi na 1.543 m/nm. Potječe iz davne geološke prošlosti i na osnovi kamena koji tvori njegov sastav, moguće ga je priključiti centralnim Alpama. Samo skijalište, Mariborsko Pohorje, iako prilično nisko, uz povoljne mikroklimatske uvjete gotovo redovito svake zime obuče 'bijelo ruho'.

Pohorje - o planini i stazama

Odmah pokraj naših smještajnih kapaciteta (predio Bolfenk) nalazi se i poznata staza Radvanje na kojoj se održava tradicionalna "Zlatna lisica" – natjecanje u slalomu i veleslalomu za skijašice u Svjetskom kupu. Osvijetljena je reflektorima te je na njoj moguće i noćno skijanje. Pored Bolfenka postoji još jedno područje na kojem se nalazi nekoliko zanimljivih staza – Areh

Ovdje treba istaknuti vrlo lijepe crvene staze Cojzericu i Pisker. Potonja je dugačka, terenski razvedena i zanimljiva, a skija se ispod moderne šesterosjedežnice s kupolom. Bolfenk i Areh su povezani nizom plavih staza i sporih žičara starijeg datuma, pa tko želi uštedjeti pola sata na prelazak s jednog kraja na drugi neka radije izabere besplatni skibus koji redovito prometuje.

Pohorje - o planini i stazama

Skijalište ukupno broji 33 km uređenih staza (21,5 km plavih, 8 km crvenih i 3,5 km crnih), a uređeno je i 20 km staza za skijaško trčanje. U slučaju nedostatka snijega, snježni topovi osigurat će minimalno 100 skijaških dana. Valja istaknuti da se na skijaškoj poveznici Bolfenka i Areha nalazi nekoliko "skrovitih" staza koje će se otkriti onima koje ne smeta odgurivanje štapovima na već spomenutim plavim stazama da bi se došlo do njih. Jedna od takvih je staza imena Partizanovo, duljine cca 1 km. Nalazi se u sredini skijališta, a snowboarderima i slabijim skijašima je problem do nje doći tako da vam se može dogoditi da cijeli dan skijate na crvenoj stazi koja je uređena, praktički, samo za vas. 

Prijevoz će vam omogućiti 5 sjedežnica, 12 vučnica različitog tipa (sidro, tanjurići, baby-lift) te jedna kabinska žičara. U zimskom razdoblju žičare počinju s radom u 9 h, a posljednja vožnja je u 16 h. U noćnom skijanju možete uživati svaki dan od 18 do 21 sat. Ukoliko nemate svoju opremu, u podnožju skijališta ju je moguće unajmiti, kao i potražiti poduku učitelja skijanja ili bordanja.

Pohorje - o planini i stazama

Mariborsko Pohorje je isplativa destinacija za vikend skijanje. Budući da je lako i brzo dostupan, pogotovo iz pravca Zagreba, na stazama možete biti već u petak navečer. Subota i nedjelja ostavljaju puno vremena za uživanje na snijegu, ali i u popratnim sadržajima kojih ne manjka. Još kada je zima 'milostiva', pa zabijeli cijeli kraj, nema potrebe tragati za udaljenijim i skupljim skijalištima.

Najbolja tamburaška mjesta u Novom Sadu
Što je SKI JAM Snow Festival?