SLOVENIJA

Božićna bajka u Ljubljani

Božićna bajka u Ljubljani

Kad pomislite na Božić, sjetite li se djetinjstva, božićnog drvca i mirisa bakinih kolačića? Odlaskom na advent u Ljubljani vratit ćete se u djetinjstvo. To je grad u kojem božićno uređenje ostavlja bez daha.

Ljubljana uvijek ima živopisnu atmosferu, s božićnim tržnicama i bezbrojnim besplatnim događajima koji se održavaju u svečano uređenom povijesnom centru grada. Ne propustite jedan od najatraktivnijih božićnih rasvjetnih instalacija u ovom dijelu Europe.

Ljubljanski advent postaje središtem društvenog života grada u prosincu, a njegovi obližnji trgovi, domaćini su ogromnom programu besplatnih glazbenih koncerata i drugih događanja za odrasle i djecu. Svečanosti kulminiraju na Silvestrovo, s proslavama na glavnim trgovima u Ljubljani. 

Prigodno ukrašenim ulicama i trgovima poput Prešernova trga, Tromostovja, Kongresnog trga, Starog trga prolaze brojni turisti koje mami miris kuhanog vina, čaja i pečenih kobasica. Blizina rijeke i lampica koje se u njoj ogledaju, daju posebnu atmosferu posljednjem mjesecu u godini.

Bozicna bajka u Ljubljani

Božićne lampice

Uživajte u jednoj od najatraktivnijih božićnih svjetlosnih instalacija. U adventskoj sezoni, ljubljanski prikaz božićnih svjetala ističe jedinstvenu ljepotu ovog grada. Ljubljanski dvorac pretvara se u nešto poput onih iz bajke, a javni trgovi, crkve, mostovi i kreacije poznatog arhitekta Jože Plečnika u središtu grada zasjaju u potpuno novom svjetlu. Izložba lampica koja se svake godine razvija u nekom novom smjeru, projekt je lokalnog umjetnika Zmage Modica. 

 

Počastite sebe i bližnje božićnim shoppingom u Ljubljani

Čak i bez svojih adventskih sajmova, Ljubljana pruža savršene mogućnosti za božićni shopping. Zanimljive darove možete pronaći u trgovačkom centru BTC City, jednom od najvećih trgovačkih centara u Europi, kao i u brojnim trgovinama u centru grada koje nude odjeću i modne dodatke, slovensku umjetnost i obrt, dizajnerske proizvode i lokalne kulinarske užitke.

 

Prosinac je mjesec svečanih događaja na otvorenom

Prosinac u Ljubljani smatra se mjesecom događaja, i unatoč hladnoći, ulice grada živahne su tijekom cijelog mjeseca. Svi se svečani događaji održavaju na javnim prostorima. Na većini javnih trgova u središtu grada održavaju se glazbeni koncerti i druga zabava za cijelu obitelj. Ako vam počne biti hladno, uvijek se možete zagrijati šalicom kuhanog vina ili mirisnim čajem na najbližem božićnom stadu. 

 

Ljubljanski advent ima najveći kotao za vino u Europi

Turbo kuhač vina, vrlo je moderno dizajniran i na ekološki je pogon: ispod samog kotla je ložište a energija stiže iz dobro osušene bukovine tako da taj kotao tom dijelu grada daje i dodatni karakteristični miris, miris doma zimi. Kapacitet mu je tisuću litara. 300 crnog i 700 bijelog vina. Turbo kuhač vina je najveći kotao vina u Europi.
Bozicna bajka u Ljubljani

Doživite svečanu Ljubljanu

Osim događaja na otvorenom, svečana Ljubljana također nudi čitav niz drugih božićnih atrakcija, od turističkih krstarenja uz rijeku Ljubljanicu, koje svakako ne smijete propustiti, do jedinstvenih skulptura leda koje se prikazuju na "Zemlji leda", postavljenoj u trgovačkom centru BTC City.

Ljubljanica zimi

Ljubljanica je rijeka koja teče kroz glavni grad Slovenije - Ljubljanu. Izvire kod Vrhnike iz 11 krških vrela, od kojih se kao glavno smatra Močilnik. Prije ulaska u grad teče kroz poznato Ljubljansko barje, koje predstavlja močvaru koja potiče još od starog vijeka.

Ljubljanica je duga 41 km, i desni je pritok Save, u koju se ulijeva kod Zaloga. Porječje zauzima 1779 km². Šetnja uz Ljubljanicu prikazuje sav raskoš slovenskog adventa.

Adventska bajka na tračnicama
Restorani u Amsterdamu za ukusan i romantičan obrok