AMSTERDAM

Restorani u Amsterdamu za ukusan i romantičan obrok

Restorani u Amsterdamu za ukusan i romantičan obrok

U Amsterdamu ima jako puno restorana i gotovo svi su zanimljivi i unikatni. Iako se Amsterdam najčešće gleda kroz oči turista koje zanimaju samo čuveni amsterdamski coffeeshop-ovi, Amsterdam pruža mnogo više od toga. Posebno kada su u pitanju restorani i ukusna hrana, Amsterdam je odlična destinacija za romantično putovanje.

Uski kanali, drvoredi i simpatično osvijetljeni mostići u Amsterdamu su u isto vrijeme i mjesto za lijepe vrtove restorana. Ukusna nizozemska, francuska, talijanska i kontinentalna kuhinja, su vrste kuhinja čije specijalitete možete očekivati ako sjednete u neki restoran u Amsterdamu.

Pogledajte koji restorani i caffe-restorani mogu biti odlična ideja ukoliko se odlučite za putovanje u Amsterdam za dan zaljubljenih.

# 1 Caffe-restoran Gartine

Ovaj uski, simpatični caffe-restoran na zapadnoj strani centra Amsterdama u ulici Taksteeg 7, na trgu Spui, odiše zanimljivim modernim ambijentom u uskom lokalu, uz još zanimljiviji jelovnik. Gartine ima različite menije za doručak, ručak, popodnevni čaj uz hranu i zanimljive deserte i torte, pri čemu brojni posjetitelji posebno hvale doručak u Gartine restoranu. To što su obroci za doručak zanimljivo dekorirani ne znači da ćete biti, kako to često bude, uskraćeni za veličinu porcije. Naprotiv, porcije su dovoljne za sve ukuse i apetite.

Posebno su zanimljive vrste jogurta koje možete probati u kombinaciji sa različitim vrstama tosta, kruha i kroasana. Također u ponudi su i jaja spremljena na različite načine uz šunku, nizozemske muffine, zatim palačinke i još mnogo toga.

Doručak: od10:00h do 12:00h;

Ručak: od 11:00h do 17:00h;

Popodnevni čaj: od 14:00h do 17:00h.

Lokacija Caffe-restorana Gartine: Taksteeg 7, 1012 PB Amsterdam.

#2 – Vinkeles restoran za luksuzna jela

Ako želite probati za večeru nevjerojatna jela spremljena i dekorirana od strane vrhunskog kuhara, po višim cijenama a u lijepom ambijentu od drveta i ciglenog zida u kojem se nalaze vrata starih pećnica, restoran Vinkeles je idealno mjesto za vas. Glavni kuhar restorana Vinkeles priprema najrazličitija jela francuske kuhinje, s posebnom notom koja se pamti.

Francuski specijaliteti restorana Vinkeles, mogu se probati u 3 različita ambijenta pored glavne sale restorana. Naime, restoran Vinkeles nudi opciju za jelo u privatnoj sobi restorana (maksimalno 8 ljudi), zatim jelo u lijepo uređenoj kuhinji restorana za kuharevim stolom, gdje možete baciti pogled na to kako glavni kuhar sprema vaša jela, i konačno, jelo u malom brodiću na rijeci Amstel.

Lokacija restorana Vinkeles: Keizersgracht 384, 1016 GB Amsterdam.

#3 – De SilverenSpiegel restoran

De SilverenSpiegel je restoran s dugom povijesti čija impresivna građevina govori sama za sebe. Na ovom veoma starom mjestu i dijelu grada (Kattengat), postoji jako dugo vremena, pri čemu se ostaci prijašnjeg enterijera još uvijek mogu vidjeti. Sam naziv restorana na hrvatskom jeziku znači „srebrno ogledalo“, a potiče iz perioda svoje gradnje, kada se ovdje nalazila i crkva. Zgrada u kojoj se nalazi današnji restoran De SilverenSpiegel je kupljena početkom 20. stoljeća od strane udruženja koje se bavilo očuvanjem povijesnih građevina i kulturnih spomenika.

Sam restoran nudi jela koja se prave od svježe probranih sastojaka koji se proizvode u samoj Nizozemskoj, a šef kuhinje tj. glavni kuhar restorana De SilverenSpiegel, je ujedno i najmlađi šef kuhinje, s obzirom na to da je došao do ovog nivoa sa svega 21 godinom života. Ovdje možete probati najrazličitije vrste jela, s posebnim naglaskom na ribu. Posjetitelji obično kažu da užitak samog restorana počinje od samog prilaska ovoj impozantnoj građevini, zatim pozdravom od strane osoblja kao i pogledom na izuzetno prijatnu unutrašnjost restorana, i konačno umijećem kuhara koji prave zaista nevjerojatna jela. Obroci se mogu naručiti u više redova jela.

Lokacija restorana De SilverenSpiegel: Kattengat 4 -6, 1012 SZ Amsterdam.

#4 – FIFTEEN restoran

Restoran Fifteen je restoran pretežito orijentiran na mlađe goste, uzevši u obzir sve njihove potrebe. Ono zbog čega je restoran Fifteen posebno popularan i zanimljiv, je to što je vlasnik ovog restorana nitko drugi nego Jamie Oliver. Kada znate da je Jamie Oliver vlasnik ovog restorana, odmah postaje jasno da jelovnik Fifteen restorana podrazumijeva zdrava jela napravljena na poseban i vrlo ukusan način.

Restoran je smješten u staro prilagođeno skladište u amsterdamskoj luci, i kao takav vrlo je zanimljiv za oko, pored toga što su jela mediteranske kuhinje, na koja je orijentiran, dovoljan razlog da ga posjetite. Ovaj restoran svake godine uzima oko 25 do 30 mladih kuhara učenika, osposobljavajući ih da budu najkreativniji kuhari na svijetu.

Restoran Fifteen gostima pruža i poseban paket za Dan zaljubljenih, što može biti veoma zanimljivo ako se odlučite za put u Amsterdam sredinom drugog mjeseca. Cvijeće, srca, lijepe fotografije, sve je to podrazumijevano u restoranu Fifteen za Dan zaljubljenih.

Lokacija Fifteen restorana: Jollemanhof 9, 1019 GW Amsterdam.

#5 – De Belahmel restoran

De Belahmel definitivno odnosi titulu najromantičnijeg restorana na ponuđenoj listi restorana u Amsterdamu. Smješten u području Jordaan u Amsterdamu, na mjestu gdje se spajaju dva kanala (Brouwersgracht kanal i kanal Herengracht), odiše posebnom karizmom. Preko ljeta ovaj restoran sa svoje terase pruža nevjerojatan pogled na vodu, dok isprobavate neki specijalitet francuske i talijanske kuhinje, naravno, začinjen s okusima koji može pružiti samo nizozemska kuhinja.

Unutrašnjost samog restorana je ukusno sređena, u stilu pariških restorana s početka dvadesetog stoljeća, što mu daje posebnu dozu romantičnosti. U De Belahmel restoran možete doći na ručak ili ukusnu večeru, a pored opcije da odaberete samo glavno jelo, možete se odlučiti za tri odnosno četiri reda jela za vaš ručak ili romantičnu večeru.

Lokacija restorana DeBelahmel: Brouwersgracht 60, 1013 GX  Amsterdam.

Ovakva lista bi trebala pokriti sve vrste restorana koje bi vas mogle zanimati, ako se odlučite provjeriti kakva je nizozemska kuhinja, ali i druge svjetski poznate kuhinje, prilagođene po ukusu Nizozemaca. Jedino što preostaje je rezervirati svoja mjesta za Amsterdam na vrijeme, te upoznati novu kulturu i predivnu arhitekturu, ali i obradovati svoj želudac novim svjetskim okusima.

Božićna bajka u Ljubljani
Party Vlak iz perspektive putnika