AMSTERDAM

5 načina da upoznate i doživite Amsterdam na pravi način

5 načina da upoznate i doživite Amsterdam na pravi način

Amsterdam, grad koji godišnje posjeti ogroman broj turista, pri čemu sigurno nijedan ne ode ravnodušan. Iako je poznata grupa, Riblja Čorba, opjevala ovaj grad na specifičan način, ne morate se kao u pjesmi ludirati da biste se osjećali domaćim, jer kolika god kulturna razlika između Hrvatske i Nizozemske bila, tamo su ipak svi naši, vaši i ono što je najvažnije - dobrodošli.

Fun Factory turistička agencija svake godine se priprema na nezaboravan pohod na Amsterdam, koji je oduševio hrvatske turiste u 11. mjesecu 2017. i 10. mjesecu 2018. godine, pa neće biti čudno ako sretnete nekoga tko se opet odlučio za put u Nizozemsku i odličan noćni provod u Amsterdamu, ili želi obnoviti gradivo i upoznati do tada neotkrivene čari Amsterdama, za koje se čini da se nikada i ne mogu otkriti do kraja. Ovo pogotovo postaje jasno kada znate da samo u Amsterdamu postoji 42 muzeja, a gdje su tek unikatni mostići, šetnja kroz karakteristične ulice, plovidba kanalima Amstela, topli i veseli kafići, zadivljujuće crkve, barovi, kafići i restorani u Amsterdamu, Red Light District, ali i odlazak na neki fakultativni izlet tijekom Vašeg boravka u Nizozemskoj.

Ukoliko pak nemate nekoga tko bi Vas uputio u zanimljivosti i znamenitosti Amsterdama tj. tko bi odgovorio na pitanje: “Što vidjeti u Amsterdamu?”, domu turista i prijestolnici bicikala, bacite pogled na našu listu “Top 5 stvari koje morate napraviti u Amsterdamu”:

#1 – Započnite upoznavanje Amsterdama kroz Trg Dam

Iako se i za Beograd dobro zna da je mnogo više od Trga (Trg Kneza Mihajla), ipak onaj pravi osjećaj da se nalaziš u Beogradu, dobiješ upravo kada zakoračiš na pločnik te centralne pješačke zone i kada pogledaš u čuvenog “konja”. Slična stvar je i s Amsterdamom, koji iako poznat po biciklima, uskim uličicama, karakterističnim stilom arhitekture, rijekom Amstel i mnogim drugim karakteristikama, ipak je nezaobilazna stanica u Amsterdamu Trg Dam. Dam je centar događanja i glavno nalazište svih posjetitelja Amsterdama, koji se nalazi u dijelu grada poniklom na nekadašnjem istoimenom naselju, koji krase:  sa zapadne strane - Kraljevska Palača pored koje se nalazi i Nova Crkva (dok je Stara crkva najstarija crkva u cijeloj Nizozemskoj), kao i čuveni muzej voštanih figura Madame Tussaud, dok se u samom centru Dam trga nalazi Narodni spomenik posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata. Kombinacijom imena ovog trga i imena rijeke Amstel je zapravo i nastao naziv ovog nevjerojatnog grada.

#2 – Plovidba Amstelom

Iako je možda Venecija među hrvatskim turistima najpoznatiji grad u kojem imate priliku ploviti kanalima i “vodenim uličicama”, Amsterdam je također svjetski poznata atrakcija po takvoj mogućnosti. Rijeka Amstel koja protječe kroz Amsterdam pravi čak 160 kanala, i tako čine Amsterdam skupom malih otoka, što pruža nevjerojatan užitak i potpuno drugačiji pogled na Amsterdam od onog koji Vam omogućava šetnja kroz Amsterdam, svega nekoliko metara pored, na suhom. Ima nešto posebno u tom njihanju na rijeci i provlačenju ispod jednog od brojnih mostova koji se nalaze iznad Vašeg brodića i preprečuju prepune uličice Amsterdama.

#3 – Posjetite muzej Rijks i Van Goghogov muzej

Uz svjetski poznati Muzej voštanih figura MadameTussauds, koji smo već spomenuli, definitivno kruna svih muzeja u Amsterdamu, iako ih ima čak 42, najveći muzej u Nizozemskoj,Rijks muzej. U pitanju je nacionalni muzej Nizozemske pa su u njemu prisutne najrazličitije izložbe i kolekcije, što je jedan od glavnih razloga zašto ga godišnje posjeti preko milijun posjetitelja, koje uvijek čeka veliki broj zaposlenih, dostupnih na usluzi da pruže pomoć i potrebne informacije. U Rijks muzej možete doći svakodnevno u periodu od 10 ujutro do 18 h popodne. Van Gogh kao najpoznatiji nizozemski slikar je više nego zadužio svoju naciju ali i svijet slikarstva, pa je pravi užitak posjetiti Van Gogov muzej koji sadrži najveću zbirku Van Goghovih djela na svijetu, pažljivo prezentiranu i pripremljenu. Radno vrijeme Van Goghovog muzeja je također organizirano kao i radno vrijeme Rijks muzeja, što i nije čudno imajući u vidu to da im je lokacija tzv. muzejska četvrt Amsterdama.

#4 – Provozajte se biciklom i slikajte se na mostu

Kao što se zna, glavno prijevozno sredstvo Nizozemaca je bicikl, što je i jasno ako znate da je Nizozemska, a samim tim i Amsterdam, kao njezin najznačajniji kulturni i ekonomski centar, geografski vrlo niska država, pri čemu je najviša nadmorska visina u Nizozemskoj – 322,7 metara. Pridružite se i Vi lokalnom stanovništvu i onima koji se tako osjećaju, pa iznajmite bicikl, provozajte se ovim nevjerojatnim gradom i provjerite da li vas je Amsterdam već do tada kupio, samo “pazite da ga dobro vežete lancOm”, da ga netko ne bi ukrao ;) . Dok prelazite neki od čak 1281. mostova, koliko ih Amsterdam broji, zastanite, osvrnite se oko sebe i napravite jedan selfi na mostu za uspomenu, uhvativši divni riječni kanal Amsterdama s vjerojatno velikim brojem mostova u pozadini i isto tako mnoštvom biciklista koji prolaze. Osim što će ta fotografija ostati vječna uspomena na vrijeme provedeno u Amsterdamu, vrlo vjerojatno će jednom biti podsjetnik da je vrijeme da se opet tamo vratite.

#5 – Posjetite kuću Ane Frank

Čuvena spisateljica i autor knjige/dnevnika pod imenom “Dnevnik Ane Frank”, je svojom mukom, svijetu darovala najpoznatije književno djelo koje opisuje svakodnevicu Židova tijekom Drugog svjetskog rata, ispunjeno strahom, neizvjesnošću i teškim životom židovskih obitelji koje su se od Nijemaca i njihovih pristalica sakrivale u jednoj kući u Amsterdamu, točnije na tavanu te kuće. Od same pomisli na ovakve uvijete života i sve ono kroz što je i sama Ana prolazila, zastaje knedla u grlu, a kada znate da kroz putovanje u Amsterdam imate priliku i sami vidjeti ovo autentično potkrovlje (tavan), preostaje vam samo da spakirate kofere. Ovakva prilika se ne smije propustiti.

Jako je teško sumirati sve moguće doživljaje u samo pet stavki koje se moraju posjetiti, doživjeti ili osjetiti u Amsterdamu. Zato pored ovoga svakako preporučujemo posjetu i brojnim drugim muzejima, kao što su Heinekenov muzej tzv. Heineken experience, u kojem možete saznati sve što se može saznati o svjetski poznatom brendu piva čija je proizvodnja počela u Amsterdamu, mada možete isprobati i najrazličitije vrste craftbeer-a tj. unikatnih piva manjih pivara, koja uvijek imaju specifičan i zanimljiv ukus, a kada se na to još doda i ambijent koji pružaju pubovi, barovi i kafići u Amsterdamu, užitak je neponovljiv. Tu je i poznati zoološki vrt Artis, zatim park Vondelpark itd.

Iskoristite priliku kako bi posjetili i druge, obližnje dijelove Nizozemske, što Vam pružaju fakultativni izleti u Amsterdamu koje za Vas organizira Fun Factory turistička agencija, pa uz cjelokupno upoznavanje Amsterdama, imate priliku otići i na izlete “Mala” i “Velika” tura Nizozemske.

Mi smo se spakirali već sad, a vi?!

5 razloga zašto posjetiti Novi Sad u Srpnju
Ruševni barovi u Budimpešti koje morate posjetiti!