BEOGRAD

Zašto želimo u Beograd

Zašto želimo u Beograd

Beograd je jedan od onih gradova iz kojih se vratite promijenjeni. Živost, toplina, pozitivna vibra dolaze iz svakog kutka i ne možete se ne osjećati dobro. Svi već znaju da su najbolji tulumi u Beogradu, ali grad sve više zaokuplja pažnju neobičnim, zanimljivim i inspirativnim prostorima. Tamo zaista možete pronaći što god vam padne na pamet, od hipsterskih kafića, pa sve do kultnih mjesta s bogatom poviješću.

Uputite li se samo na vikend, razgledavanje grada možete odraditi ‘s nogu’. Šetnja Knez Mihailovom do Kalemegdana, istraživanje Skadarlije, posjet Hramu svetog Save, jednoj od najvećih pravoslavnih crkvi na svijetu, a mogao bi biti zanimljiv i pogled na splavove i noćni život duž obala Save i Dunava.

Četvrti poput Dorćola, Vračara, Savamale, čuvaju nebrojeno mnogo zanimljivih mjesta, restorana, kafića, barova, galerija i raznoraznih drugih sadržaja. Ali zanimljivosti se kriju i po cijelom gradu, čak njegovom širem krugu. 

Beograd Blog - Zašto želimo u BeogradFoto: Fun Factory - Grupna fotografija na Kalemegdanu

Arhitektura

Beograd je primjer savršenog funkcioniranja u miješanju različitih utjecaja. Gotovo nigdje na svijetu ne možete vidjeti toliko različitih stilova, pravaca u umjetnosti i trendovima u arhitekturi kao u Beogradu. Pogotovo je naglašena eklektičnost u graditeljstvu. I utjecaj turske, njemačke, engleske, ali i tradicionalne arhitekture.

Toliko toga ima za vidjeti u ovome veličanstvenome gradu, a raznolikost građevina će vas očarati, očekujte art déco, baroknu, art nouveau i brutalističku arhitekturu. Uvijek možete uživati i u jednom od mnogih beogradskih parkova, boemskih ulica ili muzeja.

Tvrđava Kalemegdan nalazi se u Starom Gradu, na sjecištu Save i Dunava. Riječ je o najposjećenijoj znamenitosti u Beogradu, a proglašena je i spomenikom kulture od izuzetnog značaja. Tvrđavu okružuje park Kalemegdan, najveći park i najznačajnija povijesna znamenitost u Beogradu. Unutar tvrđave nalazi se nekoliko izložbi koje vrijedi vidjeti.

Na našoj pješačkoj turi s lokalnim vodičima možete upoznati sve glavne znamenitosti Beograda. Više detalja o pješačkoj turi pročitajte u blogu razgled Beograda s lokalnim vodičima.

 

Beograd Blog - Zašto želimo u BeogradFoto: Aleksandar Matić - Kalemegdan

Gastronomija

Najsočnije meso, juhe i čorbice naći će se na vašem stolu i koliko god da ste se najeli, željet ćete još barem jedan zalogaj jer je sve toliko ukusno. Raznovrsne domaće rakije od dunje, marelice i šljive neizostavan su aperitiv, a vina će vas oduševiti. Nisu razvikana, ali su pravo otkriće. Ulična hrana je također neodoljiva pa se dobro pripremite na isprobavanje i obilne porcije. Desert je gotovo nezamislivo ne naručiti pa potpuno zaboravite na dijetu. Grad je toliko bogato i zanimljivo ukrašen pa će vas i cijeli ambijent inspirirati na hedonizam.

 

Beograd Blog - Zašto želimo u BeogradFoto: Fun Factory - Uživanje u hrani

Noćni život

Beograd je zaista grad koji nikada ne spava. Tokom cijelog tjedna moguće je izaći na splav, u kavanu ili klub, a gostujući glazbenici su nerijetko neke od najvećih svjetskih zvijezda. Beograđani imaju kulturu izlaženja, vole se zabavljati a ta njihova strast održava živom cijelu atmosferu oko burnog noćnog života na ovim prostorima.

Bilo da ste ljubitelji house partyja, narodne glazbe ili žestokog rocka – zasigurno ćete pronaći mjesto za sebe. A splavovi? To je jedna od posebnosti zbog koje svi još više vole ovaj grad. Splavovi u Beogradu su postali sinonim za vrhunski provod do jutra

Kada iskusite noćni život u Beogradu shvatit ćete zašto ga zovu novim Berlinom. Beograd ima najbolji noćni život u cijeloj Istočnoj Europi, a svaka večer je kao petak navečer. Provedite čitave noći plešući u jednom od brojnih organiziranih splavova, klubova, barova, pubova ili kafana.

 

Beograd Blog - Zašto želimo u BeogradFoto: Fun Factory - Noćni izlazak

Ljubaznost i gostoprimstvo

Ljubaznost i gostoljubivost građana te dobra atmosfera koja vlada među ljudima i ulicama samog grada su među glavnim adutima Beograda. Bilo da razgovarate s prodavačicom ili slučajnim prolaznikom na ulici – svatko će izdvojiti svojih nekoliko minuta za vas. Potrudit će se da vam pruži najbolji savjet i da se osjećate prihvaćeno. U Beogradu se stoga nemoguće osjetiti se usamljen. Uvijek će vam netko uskočiti kada je potrebno.

 

Beograd Blog - Zašto želimo u BeogradFoto: Fun Factory - Druženje nakon pješačke ture

Pristupačne cijene

Omjer cijene i kvalitete ovdje je toliko razuman da vam neće biti žao potrošenog niti jednog dinara. Priuštit ćete si vožnju taksijem jer ćete tako štediti vrijeme, prepustit ćete se uživanjima u kvalitetnim delicijama, mesnim specijalitetima, bogatim salatama i desertima koji bude sva osjetila. Ostat će vam sasvim dovoljno novca da se počastite shoppingom.

 

Beograd Blog - Zašto želimo u BeogradFoto: Fun Factory - Nazdravljanje

Gradske šetnje

Svaka ulica ima svoje zanimljive priče, fasade su pune murala i duhovitih poruka, a prodavači knjiga i ploča uvijek vas počaste ponekom pričom koju nećete moći pronaći zapisanu. Stoga prošetajte ovim gradovima i osluškujte okolinu, postavljajte pitanja kada posjetite pojedine atrakcije, kafiće ili dok kupujete na tržnicama. Ljudi su otvoreni i u komunikaciji s njima postat ćete bogatiji za pregršt novih iskustava i informacija.

 

Beograd Blog - Zašto želimo u BeogradFoto: Fun Factory - Beogradskim ulicama

Razgled Beograda s lokalnim vodičima
Upoznaj Ski Jam Snow Festival