Zašto skijati i povijest skijanja

Zašto skijati i povijest skijanja

Skijanje je sport koji je u posljednjih nekoliko desetljeća postao naročito popularan. Ovo je uzbudljiv sport koji je prilagodljiv svim osobama, neovisno o dobi. Osim što će zadovoljiti vašu potrebu za adrenalinom, skijanje će donijeti i brojne prednosti vašem zdravlju, a stručnjaci ističu najvažnije.

Odlična tjelovježba

Cijeli proces skijanja zahtjeva održavanje ravnoteže svakog dijela vašeg tijela. Osim što ćete pokrenuti rad svih mišića, skijanje je odlično za zdravlje dišnog sustava jer vježbate na svježem planinskom zraku.

Zasto skijati i povijest skijanja

Zabava

Mnoga skijališta pružaju razne aktivnosti nevezane za skijanje. Veliki broj ljudi nakon što jednom ode na skijanje više ne odustaju te odlaze svaki puta kada su u mogućnosti.

Zasto skijati i povijest skijanja

Zdravlje srca

Skijanje pripada aerobnim vrstama tjelovježbi, koje su odlične za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Skijanje će smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Raspoloženje

Svježi zrak povezan s kretanjem će potaknuti oslobađanje hormona sreće, endorfina i smanjiti razinu kortizola, hormona stresa.

Druženje

Na svim Fun Factory putovanjima sudjeluje velik broj putnika, a na Ski JAM Snow Festivalu očekuje se nekoliko stotina. Program je koncipiran s dnevnim (pool party, Apres Ski...) i noćnim zabavama (koncert CONNCERT...) nad kojima ćete imati priliku upoznati nove ljude i družiti se u prekrasnom ambijentu. Ne propustite priliku spojiti zabavu i sport, PARTI-JAM i SKI-JAM.

Zasto skijati i povijest skijanja

Rana povijest skijanja

Stjenovite slike i skije sačuvane u bogovima pokazuju da su lovci i skijaši iskoristili skije prije barem 5000 godina, ali skije su čak i starije od toga: Kako su ledenjaci povukli, lovci kamenog doba pratili su sobove i stado iz srednje Azije Altai regije, krećući se sjeverozapadno i sjeveroistočno, koristeći skije prekrivene krznom koja je radila kao suvremena penjačka koža. Skije su se koristile diljem europskih arktičkih područja.

Rano moderno razdoblje: Skije su redovito koristili skandinavski seljaci, lovci i ratnici tijekom srednjeg vijeka. Do 18. stoljeća jedinice švedske vojske osposobljavale su se i natjecale se na skijama.

Toma Zdravković - Legenda kafanske glazbe
Kranjska Gora - skijalište koje ostaje u sjećanju