BEOGRAD

Noćni život Beograda

Noćni život Beograda

Noćni život je jedna od stvari koje su proslavile Beograd i možda ostavlja najjači utisak na posjetitelje koji su prvi put u gradu. Razlog za to je prije svega duh Beograđana i pozitivna atmosfera zbog koje se osjećate kao da ste kod kuće, među prijateljima. Navečer se izlazi spontano, bez mnogo planiranja, u bilo koje vrijeme i bez obzira na obaveze koje vas čekaju sljedećeg dana.

Radno vrijeme kafe-barova je do 1 ili 2 noću (onima koji se nalaze u stambenim zgradama je ograničeno do ponoći), klubova do 4-5 ujutro. Izlazi se svim danima, a najbolji provod i najveća gužva ne ovise od dana u tjednu već stjecajem okolnosti. Svatko može pronaći vrstu zabave koja mu odgovara, a veoma su popularna mjesta koja imaju živu muziku. 

KAFANE S TRADICIONALNOM MUZIKOM

Srbija ima veoma bogatu muzičku tradiciju i u Beogradu možete čuti dobar dio raznovrsnih pravaca tradicionalne etno muzike. Orkestri u kafanama mogu biti starogradski (gitara, violina, bas), tamburaški (tambure, gitara, bas), trubački (trube, bubanj)... U kafanama, gdje živa muzika ide od stola do stola, svira gostima “na uho” i ispunjava muzičke želje, običaj je da se orkestar časti. Vrijeme zadržavanja orkestra za nekim stolom je proporcionalno količini danog novca. Poseban doživljaj pružaju ciganski orkestri, bilo da su trubački ili tamburaški. Cigani znaju svirati sve (od Franka Sinatre do stare srpske izvorne muzike), sviraju na svim mjestima i u svim vremenskim uvjetima, kako bi ublažili tugu i uvećali radost. Cigani trubači su uglavnom samouki i oni u stvari ne sviraju trube već pričaju kroz njih.

Beograd Blog - Noćni život Beograda

Mnogi Srbi se u veselim ili tužnim trenutcima iracionalno ponašaju i kad slušaju muziku. Neki su uvjereni da je bolje dati novce za muziku nego za hranu. Događa se da tjeraju orkestar da svira na stolu, ispod stola ili “na televizoru” (to znači da orkestar ode van i svira s vanjske strane otvorenog prozora). Za ovakve egzibicije muzičari su bogato nagrađeni - gosti im novac guraju u trube, na gitare i lijepe na znojna čela. U svakom slučaju, male su šanse da se ne zabavite dobro u Beogradu.

Neke od najboljih kafana su: „Gradska kafana“, „Ona moja“, „Uzbuna“, „Ima dana“..

SPLAVOVI

Beogradski klubovi rade pauzu od lipnja do početka listopada, a za to vrijeme se zabava seli na rijeke i otvorene prostore. Splavovi su specifičnost beogradskog noćnog života. Ima ih stotinjak, različitog su oblika, kapaciteta i muzike koja svira. Zbog izoliranosti od stambenih zona provod često traje do zore, ako su gosti dobro raspoloženi. Na nekima od onih koji djeluju napušteno povremeno se održavaju lude žurke, moći ćete im prisustvovati samo ako vas netko uvede. Zanimljivi su i neki od brodova za razgledavanje grada koji početkom večeri ukrcaju putnike, hranu i muzičare, pa onda krstare rijekama dok ima goriva i dobrog raspoloženja. Kad Beograđane pogodi neka pjesma, u nastupu čudesne energije penju se na stol  plesati iliti „igrati“.

Beograd Blog - Noćni život Beograda

Ako nemate rezervaciju za neki od najpopularnijih klubova morat ćete čekati u redu za ulazak (naročito ispred splavova jer im je kapacitet ograničen zbog plovnih sposobnosti). Rezervacija vam osigurava samo mjesto za stajanje uz neki od barskih stolova. Ako želite sjediti s društvom u separeu, rezervacija će vas obično koštati bocu whiskey-a ili skupog šampanjca, bez obzira hoćete li ga piti ili ne. Atmosferu kao iz r'n'b ili house glazbenih spotova ćete naći u klubovima s "turbo folk" muzikom - lokalnim miksom MTV i turskih glazbenih hitova na srpskom jeziku koje izvode oskudno odjevene pjevačice.

Neki od najboljih splavova u Beogradu: „Blaywatch“, „River“, „Kafana na vodi“, „Freestyler“, „Play“, „Plastik“...

Krenite na Istok - Beograd
Razgled Beograda s lokalnim vodičima