GRČKA

Kefalonija - otok čudesne prirode

Kefalonija - otok čudesne prirode

Kefalonija je najveći grčki otok u Jonskom moru i pripada istoimenom arhipelagu. Poput Krete, Kefalonija je mnogo ljepša i zelenija od drugih grčkih otoka Egejskog arhipelaga. Zimzeleno drveće, šume čempresa i maslina pružaju prekrasan kontrast sjajnom plavozelenom Jonskom moru. Bogatstvo prirode Kefalonije nije tek drveće i zelenilo, već samo tlo na kojem se nalazi predstavlja čudo prirode, pa dok ste na ljetovanju na Kefaloniji ove godine, svakako očekujte pravi prirodni raj! Ako je za vjerovati da ljepota dolazi iznutra, onda su čudesni geološki fenomeni poput Drogarati pećine ili Melisani jezera, koji se odvijaju ispod površine Kefalonije, svakako doprinijeli ljepotama ovog otoka.

Kefalonija otok čudesne prirode

Ako se na sunčan dan uputite u šetnju prema liticama Agia Dinati u Pilarosu, moglo bi vam se učiniti da tamošnje ovce i divokoze imaju zlatne zube. Ne, nije vam sunce udarilo u glavu! Naravno, to nisu pravi 24 - karatni zubi, ali su definitivno zlatne boje zbog sastava zemlje i bilja koje jedu.

Još je Aristotel u petom stoljeću bio opčinjen ovom pojavom i činjenicom da ovim životinjama ne treba voda od listopada do svibnja jer im je dovoljna voda iz vlažnoga zraka za vrijeme hladnijih mjeseci. Evo koje bi prirodne atrakcije danas opčinjavale Aristotela, a koje vi morate obići dok ljetujete na Kefaloniji.
 

Drogarati pećina

Drogarati pećina na Kefaloniji otkrivena je prije 300 godina, a otvorena je za javnost 1963. godine. Oktrivena je kada je jak potres izazvao urušavanje koje je otkrilo ulaz pećine. Drogarati je impresivna pećina sa izuzetnim formacijama stalaktita i stalagmita. Speleolozi kažu da je ova pećina stara oko 150 milijuna godina i predstavlja rijedak geološki fenomen. Pećina je duboka oko 60m, ima konstantnu temperaturu od 18 stupnjeva a vlažnost zraka doseže čak 90%. Drogarati pećina se sastoji iz dva dijela. Dio dostupan turistima sastoji se od dugačkog hodnika koji vodi do Kraljevskog balkona, prirodne platforme stalaktita koji savršeno reflektiraju svjelost kreirajući magičnu atmosferu. Odatle posjetitelji mogu vidjeti Odaju zanesenja koja ima odlične akustične osobine i kapacitet za 500 ljudi zbog čega se ponekad koristi i za održavanje domaćih kulturnih događaja. Istraživači su otkrili da Drogarati pećina ima još jedan dio kojem nije moguće pristupiti i smatraju da je kroz ovo proširenje povezana sa drugim morskim pećinama. Možemo reći da je Drogarati pećina remek djelo umjetnosti prirode koje je steklo svoj sadašnji oblik nakon tisuća godina stalnih promjena. Velik broj turista svake godine posjeti pećinu zbog pristupačne lokacije: nalazi se na glavnom putu koji povezuje Sami i Argostoli, samo 5 km južno od sela Sami na istočnoj obali Kefalonije.

Kefalonija otok čudesne prirode

Melisani - čarobno jezero u pećini

U neposrednoj blizini sela Sami nalazi se Melisani jezero čudesne privlačnosti. 

To je jedno od najznačajnijih prirodnih atrakcija za turiste koji dolaze na more u Kefaloniji. Naime, jezero dubine 20 do 30 metara nalazi se unutar pećine i okruženo je drvećem zbog čega izgleda kao čarobna šuma. Sama pećina je u obliku slova B sastavljena od dvije komore ili hale odvojene malim otokom u središtu. Krov jedne od hala urušio se prije nekoliko stoljeća i sada dopušta suncu da svojim zrakama obasja prostor. Kada je sunce na pravom mjestu u podne, zrake obasjavaju tirkiznoplavu vodu stvarajući čarobnu iluziju lebdećih brodova i cijela pećina iznenada biva osvijetljena plavim svjetlom - upravo je to idealno vrijeme za posjetiti pećinu! 

O postanku imena Melisani jezera u pećini postoji i mit koji kaže da je pećina dobila ime po nimfi ​​Melissanti koja je izvršila samoubojstvo jer njena ljubav prema bogu Panu nije bila uzajamna.

 

Geološki fenomen u Katavothersu

Na Kefaloniji postoji još jedno mjesto koje definitivno treba posjetiti.  Ovo je jedan od najfascinantinijih geoloških fenomena u svijetu koje je izazvalo mnoge rasprave. Put do ovog mjesta nije kompliciran jer je potrebno prijeći samo 3 kilometra od Argostolija prema Fanari. Ovdje morska voda juri kroz pukotine u stijenama na obali, a onda nestaje pod zemljom.

Fenomen je dovoljno rijedak da su Englezi 1835. izgradili mlinove kukuruza za koje im je bila potrebna tekuća voda i tako iskoristili ove rijetke geološke formacije. Gotovo je nevjerovatno da potresi, koji su lomili vodenice, nisu izmijenili dotok i odtok vode.

Odvojite vremena i uživajte u pogledu na jedan od najzapanjujućih geoloških fenomena u svijetu.

Kefalonija otok čudesne prirode

Ruševine grada Sami

Drevni Sami je bio moćan utvrđeni grad čiji se ostaci nalaze na planini Lapita u blizini lučkog grada Sami. Ovaj grad je bio samostalan i nezavisan polis s vlastitim novcem naseljen još od kamenog doba. Snažan i gusto naseljeni grad sa jakim utvrđenjem, nalazio se na vrhu litice. Sa vrha litice i ruševina pruža se fantastičan pogled na planine u okolici i more u podnožju. Spomen drevnog grada Sami nalazimo i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji, kada su se Sami borili u Trojanskom ratu. Sami je izgubio svoju autonomiju i slobodu nakon rimske opsade 188. godine p.n.e.

Kombinacija povijesti, prirode i pogleda koji se ovdje pruža zaista svrstava ovo mjesto u najlljepše prirodne atrakcije ovog otoka.

 

Planine i vjetrenjače Kefalonije

Visoka brda i planine na otoku savršene su za razvoj i korištenje prirodne energije - energije vjetra. U posljednjih nekoliko godina otok privlači velike interese investitora za izgradnju vjetroelektrana. Najpoznatija vjetroelektrana na otoku nalazi se na potezu između Manolatija i Xerolimpa u općini Argostoli.

Oni posjetitelji kojima nisu prioritet magične plaže na Kefaloniji, sa sitnim bijelim pijeskom i kristalno čistim morem, mogu uživati istražujući Kefaloniju i na drugi način. Vrludavi putevi, planinski pejzaž i pogled na bijele pješčane plaže je među najljepšima koje možete naći u Grčkoj.

 

Sunce i klupica u hladu

Zamislite kako čitate neko lagano štivo tijekom svog ljetovanja na Kefaloniji, uz neki šareni koktel, dok uživate u raznobojnosti okolnih kućica i čarobnim bojama tirkiznozelenog mora. Ispružite noge na zidić, dok lagani vjetar komeša vrući zrak i nosi osvježenje na klupici u hladu, na plaži Assos.

Kefalonija otok čudesne prirode

Jesu li vas ovi pejzaži kupili? Nas svakako jesu i jedva čekamo da ga pokažemo i vama! Ispunite prijavnicu za putovanje na linku -

 

Sve plaže na Zakynthosu
Savršena mjesta za noćni provod na Kefaloniji