BUDIMPEŠTA

Budimpešta - TOP 10 vodič

Budimpešta - TOP 10 vodič

Budimpešta postaje sve popularnija turistička destinacija bez obzira na doba godine. I ne samo zato što je relativno cjenovno pristupačna, već i zbog svoje bogate povijesti. Ovaj višemilijunski grad u kojem se noćni provod mora doživjeti ima vrlo zanimljivu i burnu povijest. Postala je jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali. Bila je drugo središte Austro-Ugarskog Carstva koje se raspalo 1918. godine.

Ovo je vaš vodič kroz Budimpeštu. Mjesta koja morate vidjeti i iskustva koja treba doživjeti.

1. Citadela

Najviše točka gdje se pruža pogled na cijelu Budimpeštu nalazi se na Gellertovom brdu. Na vrhu brda nalazi se Citadela koju su izgradili austrijski generali, a ona simbolizira nadmoć Austrijanaca nad Mađarima za vrijeme postojanja Austro-Ugarske države. Ovo je idealno mjesto za prekrasne panoramske slike. Uživajte u pogledu na najljepše mostove, Parlament, Baziliku i Budimsku utvrdu.

Budimpesta TOP 10 vodic

2. Mađarski parlament (Országház)

Treći po veličini parlament na svijetu nalazi se upravo u Budimpešti, a izgrađen je 1902. godine. Parlament je dugačak 268m, širok 123m, ima 691 sobu, na njemu je radilo preko tisuću radnika, a zanimljivo je da je u njega ugrađeno čak 40 kilograma zlata.

Budimpesta TOP 10 vodic

3.  Central Market Hall /Velika gradska tržnica

Velika gradska tržnica je najveća i najstarija zatvorena tržnica u Budimpešti, a kažu da je i najveća zatvorena tržnica u Europi, uz istanbulski Veliki bazar. Nalazi se na kraju poznate Váci ulice i peštanske strane Mosta slobode na trgu Fővám. Možete uživati u specijalitetima mađarske kuhinje i pronaći veliku ponudu autentičnih suvenira i naravno Rubikovu kocku, koju je izumio Erno Rubik mađarski arhitekt i izumitelj.

Budimpesta TOP 10 vodic

4.  Mostovi Budimpešte

Budimpešta je poznata po brojnim mostovima koji spajaju dvije obale rijeke Dunav. Samo neki od mostova su Elizabetin most i Lančani most. Lančani most nešto je stariji, sagrađen je sredinom 19. stoljeća, a prepoznatljiv je po dva velika tornja koji su spojeni lancima po kojima je most i dobio ime. 

Budimpesta TOP 10 vodic

5.  Trg heroja

Trg posvećen vođama sedam plemena koji su osnovali Mađarsku. Cijeli trg je pod zaštitom UNESCO-a, a pored njega se nalaze dva muzeja koja čuvaju veliko nacionalno blago modernog doba. U pitanju su Muzej primijenjene i suvremene umjetnosti.

Budimpesta TOP 10 vodic

6. Budimski dvorac

Dvorac je dao izgraditi hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. a služio je kao rezidencija mađarskih kraljeva. Prvi dijelovi potječu iz 1265. godine,a ispod samog dvorca i njegovih zidina nalazi se veliki broj hodnika koji svjedoče o dalekoj prošlosti Budimpešte. Pored spomenutih hodnika, po legendi, bitno mjesto su i labirinti u kojima je Vlad Tepeš, poznatiji kao Drakula, bio zarobljen 14 godina. U dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte, te zatvorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom te crkvom Matijaša Korvina.

Budimpesta TOP 10 vodic

7. Váci ulica 

Jedna od najpoznatijih ulica u Budimpešti je Váci. Ovdje ćete pronaći bezbroj kafića i restorana, a za ljubitelje shoppinga je neizostavna. Na kraju ulice smjestio se trg Vörösmarty na kojem se nalazi čuvena slastičarna Gerbeaud ukusnim kolačima i poznatim žarbo šnitama koje svakako vrijedi probati prije povratka.

Budimpesta TOP 10 vodic

8.  Ruševni barovi (Ruin bars)

Budimpešta je poznata po svojim ruševnim barovima. Nakon što su uništene bombardiranjem, te su zgrade minimalno obnovljene i smatraju se umjetnošću. Sve je počelo oko 2001. kada je skupina mladih muškaraca krenula u potragu za jeftinim mjestima za piće. Iz njihovih žednih i plitkih džepova nastala su najživopisnija i najljepša mjesta za piće u Budimpešti - takozvani ruševni barovi.

Budimpesta TOP 10 vodic

9. Budimpeštanski metro 

Ovo je jedan od najstarijih sustava podzemne željeznice u svijetu, a dnevno prevozi oko 830.000 putnika. Ukupno ima 52 postaje na 38,2 km tračnica. Svaka postaja je ujedno i mali muzej sa slikama i informacijama. Pod zaštitom UNESCO-a nalazi se od 2002. godine.

Budimpesta TOP 10 vodic

10. Termalni izvori Budimpešte

Budimpešta ima čak 118 izvora termalne vode iz kojih na dnevnoj bazi teče preko 70 milijuna litara vode sa temperaturom između 21 i 79 stupnjeva. Najpoznatije su terme Szechenyi koje se noću pretvaraju u pravu party destinaciju.

Budimpesta TOP 10 vodic

Ruševni barovi u Budimpešti koje morate posjetiti!
Bled – doživite slovensku bajku