BUDIMPEŠTA

Budimpešta - street food i specijaliteti

Budimpešta - street food i specijaliteti

Najbolji način da doživite mjesto je kroz njegovu hranu, i kušanje hrane u restoranu je sasvim uredu, ali ponekad, pravi osjećaj je na ulici. Okusite mađarsku kuhinju iz našeg vodiča za street food koji jednostavno morate probati. Jedite kao lokalni stanovnici u Budimpešti i probajte neke od ovih klasičnih mađarskih jela. 

Lángos

Za klasičnu "utješnu" hranu u pokretu, probajte Lángos, prženi kruh u dubokom vrućem ulju. Ovaj specijalitet jede se topao sa vrhnjem i ribanim sirom ili maslacom s dodatkom češnjaka - ili sve navedeno :) Poslužuje se tijekom cijele godine i slovi za cjenovno pristupačnu poslasticu. Savršeni Lángos trebao bi biti hrskav izvana a mekan u sredini. Ponekad su napravljeni od krumpira (krumplis lángos) i poslužuju se s kobasicama (kolbász) na vrhu.

Budimpesta street food i specijaliteti

Kürtőskalács (Chimney Cake)

Ove slatke poslastice izrađene su od dugih traka slatkog tijesta omotanih u obliku školjke koje su premazane maslacem i peku se na drvenom ugljenu. Šećer se karamelizira tako da stvara hrskavi sloj, a tijesto je gotovo kada se para oslobodi iz sredine poput dimnjaka (engleski prijevod kürtőskalács je "dimnjak torta"). Prije posluživanja obično se uvaljaju u cimet ili mljeveni orah i osmišljene su da se dijele sa dragom osobom polako trgajući slojeve. Posebno su popularni tijekom adventskog razdoblja i prodaju se na božićnim tržnicama diljem grada.

Budimpesta street food i specijaliteti

Gulyás (Gulaš)

Ovo mađarsko nacionalno jelo obično se poslužuje kao gusti ragu u većini dijelova svijeta, ali autentični gulyás zapravo je rijetka "juha" od komadića govedine kuhana s lukom, paprikom, rajčicom i paprom. Obično se poslužuje sa svježim bijelim kruhom i sjeckanom vrućom paprikom na bočnoj strani. Tradicionalno je seljačko jelo i izvorno su ga kuhali pastiri u kotlovnicama od lijevanog željeza na otvorenoj vatri. I dalje ćete naći ovaj način kuhanja jela u rustikalnim restoranima diljem Mađarske, jer se smatra najboljim načinom pripreme.

Gdje jesti gulaš u Budimpešti?  Baltazar Budimpešta je skriveni dragulj u gradskoj četvrti Budimskog dvorca koji služi klasična mađarska jela u suvremenom okruženju. Gulaš ovdje je vrlo visoko ocijenjen.

Budimpesta street food i specijaliteti

Doboš torta (Drummer Cake/Dobos) 

Ova poslastica poslužena je u kafićima i pekarnicama širom zemlje i popularna je na svadbama i zabavama. Sastoji se od između 5 i 7 osjetljivih spužvastih slojeva, od kojih se svaki premazuje čokoladnom kremom s maslacem i na vrhu s debelim slojem karameliziranog šećera (za hrskavi zvuk pri dodiru s vilicom). Stranice kolača obično su presvučene mljevenim lješnjacima, orasima ili bademima. Izumio ga je i dobio je ime po vrhunskom kuharu Jozsef C. Dobosu i prvi put je služio kralju Franji Josipu I.  i kraljici Elizabeti na Državnoj izložbi u Budimpešti 1885. godine.

Gdje jesti Doboš tortu u Budimpešti? Café Gerbeaud je jedan od najstarijih tradicionalnih slastičarni koji već dugi niz godina služi autentične mađarske deserte.

Budimpesta street food i specijaliteti

Somlói Galuska

Kao i većina kultnih slastica, i ova ima povijest i svoju priču. Nastala je tako što je zaljubljeni slastičar poželio napraviti desert i pripremiti iznenađenje za svoju voljenu, Mađaricu iz oblasti Somlói na sjeverozapadu Mađarske. Druga riječ, Galuska, ustvari znači knedla ili tijesto. Ovaj desert obožavati će svi ljubitelji punča, čokolade i vanilije. Sastoji se od tri kore, sirupa s rumom, kreme od vanilije, mljevenih oraha, čokoladnog preljeva i šlaga.

Budimpesta street food i specijaliteti
Prijavi se za naše iduće Party Vlak putovanje u Budimpeštu -

Zanimljive činjenice o Zakynthosu koje niste znali
Riječki karneval - Najveći karneval u Hrvatskoj