ŠPANJOLSKA

Barcelona - Gaudíjev grad i simbol arhitekture

Barcelona - Gaudíjev grad i simbol arhitekture

Prelijepa Barcelona je druga po veličini metropola u Španjolskoj i grad svjetske klase, živ, pun povijesti, jednostavno mjesto koje morate posjetiti barem jednom u životu.

Možda ste čuli turiste kako kažu da se u Barceloni ne osjećaju kao u ostatku Španjolske. Ovo je istina. Počevši od toga da je područje u kojem se Barcelona nalazi autonomna regija Španjolske, Katalonija, u kojoj su Katalonci stvorili svoju verziju Iberije sa svojim vlastitim jezikom i kulturom. Postoji ta neka skrivena nit koja gradu daje vlastiti identitet.

Lice Barcelone - Antoni Gaudí

Osim ako ste posjetili Barcelonu ili studirate arhitekturu, možda nikada niste čuli za ime Antoni Gaudí, ali većina smatra da je Gaudí ,,lice" Barcelone. Njegova inspirativna arhitektura nadmašuje većinu građevina širom svijeta. Njegove zgrade, rasute po užurbanom gradu, se najbolje mogu opisati kao hirovite, organske i besmislene, mada zaista ne postoji ništa besmisleno za bilo koje od njegovih velikih arhitekturnih djela. Najbolje od svega je to što ih možete obići tijekom naših aranžmana u Španjolskoj, kroz zanimljive jednodnevne izlete.

Park Güell

Jedna od glavnih atrakcija Barcelone je Gaudíjev čuveni park Güell. Tu se nalazi mješavina objekata koji podsećaju na ono kako bi Atlantida izgledala da je pravljena od kolača i da je ograđena sa šarenim mozaičnim pločicama. U parku se nalaze neobične kamenite strukture poput guštera, bizarnih fontana i čudnih objekata koji izgledaju više kao crtani film nego stvarnost. Gaudíjev muzej se nalazi baš ovdje, a turisti dolaze u gomilama kako bi napravili fotografije sa čarobnim strukturama. Ipak, najpoznatija Gaudíjeva građevina se nalazi nedaleko, u samom srcu Barcelone.

La Sagrada Família

La Sagrada Família ili crkva Svete obitelji, je simbol koji većina ljudi povezuje sa Barcelonom i Španjolskom. Ova crkva je jedinstvena u svijetu. Iz daljine liči na mješavinu Smaragdnog grada iz filma Čarbonjak iz Oza i palače Jabba the Hat iz filma Ratovi zvijezda, sa neobičnim rezbarijama i nemogućim statuama koje krase zidine. Crkva je sagrađena krajem 1800. i bila je samo četvrtinom završena u trenutku Gaudíjeve smrti 1926. godine. Još tada daleko od završetka, vjerovali ili ne, crkva se gradi dan danas, a svakim danom se dodaje sve više i više neobičnih elemenata fasadi. La Sagrada Família bi trebala biti završena oko 2026., cijeli vijek nakon smrti njenog arhitekta.

Sve Gaudíjeve zgrade su napravljene tako da na najbolji mogući način koriste prirodnu svjetlost i okruženje. Može se reći da je Gaudí bio "zeleni" arhitekt daleko ispred svog vremena. Još jedna od njegovih građevina, Casa Battlo, uvrštena je u UNESCO listu kulturne baštine prije jednog desetljeća, a za proslavu godišnjice ovog događaja, na zgradi je projektiran video 3D zmaja. Možete pogledati kako je to izgledalo u ovom videu:

*Videpzapis nije dostupan

Muzej Salvadora Dalíja

Možda vas građevine i ne zanimaju toliko i to je u redu. Neki od najboljih umjetnika iz prošlog vijeka su također živjeli u Kataloniji, gdje su ostavili svoje nasljeđe koje možete obići danas. Pablo Picasso je živeo u Barceloni gdje se muzej posvećen njegovom radu danas i nalazi. Oko sat vremena sjeverno od Barcelone, može se posjetiti muzej / kazalište Salvadora Dalíja.

Ovu nevjerovatnu zgradu je izgradio Dalí i u njoj se nalazi najveća kolekcija njegovih djela. Dalí je bio rock zvijezda među umjetnicima tijekom većeg dijela 20. vjeka i njegova kolekcija je jedna od najvažnijih umjetničkih izložbi na planeti. Suvremeni umjetnik Joan Miró je još jedan poznati umjetnik iz Barcelone čiji se radovi mogu vidjeti razbacani po njegovom rodnom gradu.

 

Las Ramblas

Las Ramblas je duga kolonada koja se proteže od ogromne statue Christopher Columbusa u blizini luke, pa sve do Placa de Catalunya, tj. Katalonskog trga u blizini centra grada. Ova pješačka ulica je puna restorana, cvjeća, umjetnika, suvenira te predstavlja odlično mjesto za šetnju, kupovinu ili jednostavno za promatranje ljudi.

Prolazi kroz Gotsku četvrt, dom povjesnih ulica i drevne prelijepe arhitekture. U blizini je i plac, koji ima izuzetnu ponudu hrane i pića. Marcipan, morski plodovi, voće, čokolada, masline i lokalne kulinarske poslastice. Sve to možete pronaći ovdje. Možete uzeti gutljaj svježeg soka, probati salatu od hobotnice, empanada špinat ili uzeti pomalo od svega.

Barcelona - Gaudíjev grad i simbol arhitekture

Postoji energija u Barceloni koja je veoma zarazna. Kada pomislite na Španjolsku sigurno će vam barem neka atrakcija Barcelone pasti na pamet. Eto toliki je utjecaj koji Barcelona ima na svijet. Ona je bila dom za neke od najboljih umjetnika, arhitekata i glazbenika u svijetu, te je i danas ispunjena njihovim doprinosima svijetu. Što god tražite u Barceloni, vi ćete pronaći ovdje: odličnu hranu, kreacije umjetnosti koje niste mogli ni sanjati, fascinantnu arhitekturu, ukusno vino, i dobar noćni provod. Ovo je Gaudíjeva Barcelona. Dobro došli.

 

 

Pogledaj ponudu našeg putovanja u Španjolsku. Više informacija na:

Knossos - Atlantida i dom Minotaura
Najljepše plaže u Lloret de Maru (Španjolska)