NOVI SAD

Novi Sad – Trg slobode

Novi Sad – Trg slobode

Trg slobode je centralni i najveći novosadski trg, a sagrađen je u 18. stoljeću, u vrijeme kada je i Novi Sad dobivao svoje konačne, sadašnje obrise. Na ovom mjestu nekada se, jedno kratko vrijeme, nalazila i tržnica, a danas je trg veliko šetalište na kojemu se često organiziraju koncerti, kazališne predstave, performansi, ali i demonstracije, mitinzi i drugi skupovi. Nekada je nosio ime Trg Franje Josifa, pa Trg oslobođenja, da bi nakon Drugog svjetskog rata bio nazvan današnjim imenom.

Novi Sad – Trg slobode

Trgom dominira monumentalni spomenik Svetozaru Miletiću, čuvenom novosadskom, vojvođanskom i srpskom odvjetniku, političaru i jedno vrijeme gradonačelniku Novog Sada. Spomenik je dijelo poznatog kipara Ivana Meštrovića iz 1939. godine, kada je prvi put i postavljen na današnjem mjestu. Ubrzo nakon toga, spomenik je sklonjen i skriven pred najezdom nacističkih okupatora, da bi krajem 1944. bio ponovno vraćen. Spomenik je izliven u bronzi, a zajedno sa postamentom od mramora visok je sedam metara. Zbog monumentalnosti i upadljivosti ovog spomenika, među Novosađanima se za Trg slobode često kaže "Miletićev trg", ili "Trg kod Miletića".

Novi Sad – Trg slobode

Zgrada je dovršena 1895. godine, po projektu arhitekte Đerđa Molnara. Pored impozantne fasade, koja pleni svojim izgledom, reljefom i alegorijskim figurama, zgrada je zanimljiva i po tome što se na njenom visokom tornju nalazi zvono zaštitnika grada – svetog Florijana. Po imenu dobrotvorke koja je ovo zvono Novosađanima poklonila, ono je poznato kao "Matildino zvono", a prvo je bilo donirano vatrogascima koji su preko njega oglašavali ukoliko se negdje u gradu dogodi požar.

Preko puta Gradske kuće smeštena je Crkva imena Marijinog, katolička crkva među Novosađanima poznatija kao katedrala. Crkva je sagrađena iste godine kada i Gradska kuća, a njen glavni toranj visok je iznad 70 metara, što ju je činilo najvišom građevinom u Vojvodini. Nažalost, crkva nije otvorena za turističke posjete, pa je njen izuzetno lijep i vrijedan unutrašnji ambijent trenutno nedostupan široj javnosti.

Novi Sad – Trg slobode

Još jedan arhitektonski i kulturni ponos grada sasvim sigurno predstavlja i zgrada po imenu "Gvozdeni čovek". Podignuta je tijekom 1908. i 1909. godine, prema projektu Bele Pekla, a u suradnji sa budimpeštanskim arhitektom Karoljem Kovačem. Novosađanima je ova luksuzna stambeno-poslovna palača poznata prije svega kao mjesto u kojem se nekada nalazila čuvena slastičarnica "Dornšteter", a kasnije restorani "Moskva" i "Zagreb". Danas se na istom mjestu nalazi slastičarnica-restoran "Atina". U uglu jedne od kupola zgrade postavljen je stari ratnički oklop, koji datira iz vremena njene izgradnje, a upravo po tom oklopu građevina je i dobila ime.

Novi Sad – Trg slobode

Od građevina koje opasuju Trg slobode valja spomenuti i hotel "Vojvodinu", koji je sagrađen 1854. godine. Kroz svoju dugu povijest, nosio je imena carice Jelisavete i kraljice Marije, a današnje ime dobiva po okončanju Drugog svjetskog rata. Od samog osnivanja nosio je epitet najluksuznijeg hotela u ovom dijelu nekadašnje Austrougarske monarhije, imao je hladnu i toplu vodu, kao i električno osvjetljenje još 1899. godine, iako ga je grad službeno dobio čitavu desetljeće kasnije.

Preko puta hotela "Vojvodina", na drugoj strani trga, nalazi se i Financijska palača, sagrađena 1904. godine, koja trenutno pripada Vojvođanskoj banci. Ovaj prostor do prije nekoliko godina predstavljao je jednu od najreprezentativnijih gradskih umjetničkih galerija, ali su se danas, nažalost, vlasnici odrekli te namjene.

Novi Sad je nezaobilazna destinacija svih ljubitelja balkana, ali i cijelog svijeta!

Novi Sad - Grad ljubavi i tolerancije
Amsterdam - grad slobode