ISTANBUL

Doživite Istanbul stoljećima unazad

Doživite Istanbul stoljećima unazad

Istanbul je grad kroz koji je prošlo toliko različitih rasa, civilizacija, nacionalnosti, ćudi i utjecaja, da se slobodno može reći kako se Istanbul u svojoj raznolikosti uspio etiketirati kao najznačajniji povijesni grad. Pored zanimljive moderne povijesti i izgleda koji neki dijelovi Istanbula posjeduju, ipak je povijesni pečat Istanbula isklesan kroz tisućljeća, ono što privlači turiste tijekom cijele godine.

Dozivite Istanbul stoljecima unazad

#1 – Aja Sofija

Aja Sofija je vjerojatno najprepoznatljivija atrakcija Istanbula danas, a takav status duguje bizantskom vladaru Justinijanu i njegovom velikom apetitu za dokazivanjem, kao i sreći da je opstala sve do danas, s obzirom na to da je izgrađena davne 536. godine. Najprije je izgrađena kao kršćanska crkva, kada se smatralo da je vladarev oltar unutar Aja Sofije predstavljao centar svijeta. Nakon najezde Otomana, Aja Sofija biva preobražena u džamiju, da bi konačno u 20. stoljeću službeno postala muzej, kojem se i danas dive milijuni turista svake godine, koji se odluče za odmor u Istanbulu. Reklo bi se da je Justinijanova želja ispunjena.

 

#2 – Toranj Galata

Toranj Galata definitivno spada u najpoznatije atrakcije u Istanbulu i izuzetno je značajna povijesna građevina. U trenutku kada je izgrađena 1348. godine, na mjestu starog tornja Galata koji je urušen tijekom IV. križarskog rata, bio je najviša građevina u Istanbulu sa svojih 66 m visine. Kao takav, bio je značajna promatračnica i služio je kao višenamjenski objekt tijekom srednjovjekovne vladavine Otomanskog carstva. Toranj Galata ili Kula Krista, nalazi se na savršenoj lokaciji, sjeverno od Zlatnog roga, koja Vam može pružiti nevjerojatan pogled na mjesto gdje se dodiruju Europa i Azija. Toranj Galata danas posjeduje restoran, kao i noćni klub u kom se održavavaju turske večeri.
 

#3 – Topkapi palača

Sultanova palača se vjerojatno ne mora posebno predstavljati, već je dovoljno reći povijesne pojmove kao što su čuveni sultanov Harem i sultan Sulejman Veličanstveni. Upravo je Topkapi palača bila dom sultana i njegovog čuvenog Harema, više od 400 godinaS obzirom na svoj kulturni, povijesni i estetski značaj, uz sve svoje umjetnine, antikvitete i zlatom optočene ukrase, Topkapi palača je pod zaštitom UNESCO-a.
 

#4 – Camlica hill

Reljef Istanbula je vrlo živahan, s nekoliko brežuljaka koji ga oblikuju. Jedno od tih brda je i Camlica brdo, koje se nalazi preko puta starog dijela Istanbula i europske strane, a koje pruža nevjerojatan pogled na znamenitostima i arhitektonskim čudima optočen grad, kao i prelijepi Bospor. S ovog mjesta je također moguće promatrati nevjerojatan novogodišnji vatromet, koji je svake godine sve ljepši, s obzirom na turski mentalitet i želju da nadmaše sebe u stvarima u kojim uživaju i sami. Camlica hill je san svakog fotografa, pa ukoliko ste ljubitelj fotografiranja, ovo je idealno mjesto za umjetničke fotografije, ili pak nezaboravni selfie.
 

#5 – Šetnja kroz okićene ulice Istanbula i obalu Bosfora

Što više govori o nekom gradu od ljudi koji se šetaju njegovim ulicama te građevinama koje u svakome mogu probuditi drugačiju emociju. Istanbul svatko doživljava na svoj način i upravo u tome leži ljepota glavnog grada Turske. Istanbul je grad koji nam je kulturno vrlo blizak, ali u isto vrijeme tako neistražen i nepoznat. Prošećite ulicama Istanbula i promatrajte ljude, njihovo ponašanje, način na koji su dekorirani brojni lokali rustikalnih kućica koji prosto pozivaju da svratite na čaj ili kavu. Isprobajte kakvi su ulični specijaliteti turske kuhinje, ili svratite u neki ušuškani turski restoran i uvjerite se u blizinu odnosno udaljenost naših kultura.

Dozivite Istanbul stoljecima unazad

Amstel – “rijeka piva” koja teče kroz Amsterdam
Zanimljive činjenice o Zakynthosu koje niste znali