Jurišićeva 26, Zagreb
Pon-Pet 09-17h

Opis destinacije i fotografije

Sarajevo – grad derneka i ćevapa

Grad kroz koji prolazi vječno opjevana rijeka Miljacka i u čijoj se neposrednoj blizini nalazi izvorište rijeke Bosne sa popularnim izletištem Sarajlija - Vrelom Bosne, sjecište je raznih kultura i vjera te predstavlja jedinstvenu kulturnu mješavinu. Uz bogatu kulturu, Sarajevo odiše opuštajućim i laganim ritmom koji uključuje druženje s prijateljima i sjedenje na kafi ili nekom drugom piću satima u nedogled te takav zarazni ritam brzo prelazi i na ostale posjetitelje Sarajeva. Zato ne morate sve obaviti i obići danas, ostavite nešto i za sutra, a današnji dan provedite zavaljeni u nekom udobnom mjestu u jednom od sarajevskih kafića i uživajte u dokolici.

Sarajevo predstavlja grad idealne veličine da ga obiđete pješice, a upravo tako ćete otkriti i sve čari uskih ulica u starom dijelu grada ali i ljepote sarajevskih fasada ukrašenih fascinantim reljefima. Ukoliko ipak niste ljubitelj hodanja, nemojte brinuti, cijena taxi prijevoza u Sarajevu je među najpovoljnijima u Europi pa osim obilaska grada, ovim prijevoznim sredstvom možete i posjetiti neko od obližnjih izletišta.

Osim jeftinog prijevoza i bogate kulture, Sarajevo je i prijestolnica balkanske kuhinje u kojoj caruju specijaliteti poput ćevapa, sudžukica, raznovrsnih pita, baklava, hurmašica, tufahija i ostalih poslastica koje jednostavno morate probati!

Jeste li znali?

  • Sarajevo je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine
  • 1995. osnovan je Sarajevo Film Festival koji je postao najveći i najpoznatiji filmski festival na Balkanu i jugoistočnoj Europi
  • Tramvaji koji su se prvi put koristili u Europi, bili su oni u Sarajevu, s početkom još 1885. godine. 11 godina kasnije, Sarajevo je bilo prvi grad u Europi koji je imao potpuno električnu tramvajsku liniju.
  • Da je Sarajevo počelo s prvim organiziranim pružanjem turističkih usluga na području bivše Jugoslavije 1879.godine
  • Da riječ Sarajevo potiče od turske kovanice saray ovasi sa značenjem dvor i polje oko dvora

Program Izleti Aranzman