GR─îKA

Knossos - Atlantida i dom Minotaura

Knossos - Atlantida i dom Minotaura

Knossos je je┬ánajve─çe arheolo┼íko nalazi┼íte┬áiz Bron─Źanog doba┬ána Kreti┬ákoje predstavlja ceremonijalno i politi─Źko sredi┼íte minojske civilizacije i kulture.┬áOpjevan u Homerovom djelu Odiseja:┬á"Me─Ĺu njihovim gradovima je veliki grad Knossos gdje je Minos vladao s devet godina, razgovarao s velikim Zeusom."┬áKralj Minos, poznat po svojoj mudrosti i kao jedan od trojice sudaca mrtvih u podzemlju, dao je svoje ime narodu Knossosa i samim tim drevnoj civilizaciji Krete-minojskoj civilizaciji.
Naselje je osnovano 2000. godine pr.Kr., a uni┼íteno je najvjerojatnije uslijed po┼żara (mada neki tvrde da je tsunami krivac) oko 1700. godine pr.Kr.┬áKnosos je povezivan s┬áPlatonovom mitskom Atlantidom┬áiz njegovih dijaloga te┬á poznat po mitskoj pri─Źi o Tezeju i Minotauru.┬áTreba napomenuti kako je lik┬áKralja Minosa┬áu pri─Źi, kao kralja koji zahtijeva ljudske ┼żrtve Atenjana, potpuno u suprotnosti s drugim pri─Źama o njemu gdje je prikazan kao mudar i pravedan kralj koji uspostavlja prvu mornaricu i┬áoslobo─Ĺa Egejsko more od gusara.┬á

 

Mitovi o Knososu

Prema mitovima koji okru┼żuju izgradnju grada,┬áKralj Minos┬áje┬áanga┼żirao atenskog arhitekta, matemati─Źara i izumitelja - Dedalusa┬áda mu dizajnira pala─Źu.┬áNjegov dizajn je bio toliko pametno osmi┼íljen kako nitko tko bi u┼íao ne bi mogao na─çi izlaz bez vodi─Źa.┬áU drugim verzijama ove iste pri─Źe, nije sama pala─Źa ta koja je dizajnirana na taj na─Źin, ve─ç labirint unutar pala─Źe u kojem je bio smje┼íten┬ápolu-─Źovjek / pola bik - Minotaur.

Knossos - Atlantida i dom Minotaura

Kako bi se osigurao da Dedalus ne oda tajne pala─Źe,┬áMinos je njega i njegovog sina Ikarusa zatvorio u visokoj kuli Knossosa i dr┼żao u zato─Źeni┼ítvu.┬áDedalus je tada oblikovao krila napravljena od voska i perja ptica, za sebe i svog sina te tako pobjegao iz zato─Źeni┼ítva, ali je┬áIcarus letiv┼íi preblizu sunca, uni┼ítio svoja krila i zavr┼íio tragi─Źno.┬áMinotaur, ─Źudovi┼íno dijete Minosove supruge nije mogao opstati bez ljudskih ┼żrtava.┬áMinos je zahtijevao danak u vidu djevojaka┬ái mladi─ça iz Atene┬ákako bi nahranio zvijer.┬áTezej, uz pomo─ç Minosove k─çeri Ariadne i njenog klupka, porazio je Minotaura┬ái oslobodio zatvorenike te se tako vratio u svoj rodni grad u trijumfalnom stilu.┬áObje pri─Źe prikazuju Kralja Minosa u veoma lo┼íem kontekstu dok naglasak daju atenskim herojima, ┼íto i ne ─Źudi jer se smatra da su atenskog porijekla.

 

Prva i druga pala─Źa

Knossos je procvjetao pod Minosovom vladavinom kroz pomorsku i kopnenu trgovinu zajedno s┬áostalim velikim gradovima Krete.┬áUni┼íten je i ponovno izgra─Ĺen najmanje dva puta.┬á

Prva pala─Źa je izgra─Ĺena oko 1900.g.┬ápr.Kr. na ostacima puno starijeg naselja.┬áNa temelju provedenih iskopavanja ─Źini se da je prva pala─Źa bila ogromne veli─Źine s vrlo debelim zidovima.┬áProna─Ĺena lon─Źarija diljem Krete ukazuje na to kako otok nije bio ujedinjen pod centralnom vla┼í─çu te da zidovi pala─Źe izgra─Ĺeni u toj veli─Źini i debljini su slu┼żili┬ánajvjerojatnije u obrambene svrhe.

Knossos - Atlantida i dom Minotaura

Pala─Źa je uni┼ítena i ponovno izgra─Ĺena ┬áoko 1700.g. pr.Kr.┬áVelika pa┼żnja posve─çena je┬áslo┼żenosti arhitekture i dizajna uz manje posve─çenosti obrambenim zidovima.┬áLon─Źarija iz tog razdoblja ukazuje na jedinstvo kulture diljem Krete, a utvr─Ĺeno je i kako┬áje kultura Knososa prevladavala u tom razdoblju. Pala─Źa je imala ─Źetiri ulaza-jedan iz svakog smjera, a kako su hodnici unutar bili tamni i kru┼żni, smatra se da┬áje upravo to dovelo do stvaranje┬ámita o labirintu Minosa.

 

Propast Knososa i ponovno otkri─çe

 

Grad Knossos, i skoro svaka druga zajednica na Kreti,┬áuni┼íten┬áje kombinacijom potresa i invazije Mikenaca oko 1450. pr.Kr.,┬ádok je┬ájedino┬ápala─Źa ostala po┼íte─Ĺena.┬áDonedavno se smatralo kako je erupcija vulkana na obli┼żnjem otoku Tera imala veliku ulogu u ru┼íenju grada i druge pala─Źe.┬áMe─Ĺutim, nedavna studija opovrgava ovu teoriju navode─çi aktivnost u pala─Źi nakon 1450. godine pr.Kr..┬á

U stvari izgleda da je Knosos postao va┼żna baza poslovanja i prijestolnica Mikenaca dok nije uni┼íten u po┼żaru i kona─Źno napu┼íten oko 1375. pr.Kr.┬áDatum koji tradicionalno ozna─Źava┬ákona─Źan kraj minojske civilizacije je 1200. pr.Kr.,┬ánakon kojeg nema dokaza o postojanju kulture.

Knossos - Atlantida i dom Minotaura

Knosos se stolje─çima smatrao kao mit i legenda┬á┬ádok ga 1900. godine nije┬áotkrio engleski arheolog Sir Arthur Evans, kada su ujedno i zapo─Źeta iskopavanja.┬áPreko fresaka na zidovima, iskopine su otkrile vi┼íe o Minojskom sportu preskakanja bikova i drevni mit o Tezeju i Minotauru se u─Źinio sve stvarniji.

Pri─Źa o labirintu je tako─Ĺer za┼żivjela kada je otkrivena kompleksna unutra┼ínjost pala─Źe.┬áEvans je bio prvi koji je drevne stanovnike Krete prozvao Minojcima, po Kralju Minosu, a njegovi napori u iskopavanju i ponovnoj┬áizgradnji, iako kontroverzni, otvorili su put za sav daljnji rad u vezi s Minojskom kulturom.

Najva┼żniji spomenici koje mo┼żete vidjeti na Knososu:

 

  • Velika pala─Źa
  • Mala pala─Źa
  • Kraljevska vila┬á- nalazi se sjeveroisto─Źno od Velike pala─Źe i smatra se njezinim sastavnim dijelom
  • Ku─ça visokog sve─çenika┬á- smatra se da je ovdje obitavao visoki sve─çenik, uslijed pronalaska velikog kamenog oltara
  • Karavan Serai┬á- nalazi se suprotno od Velike pala─Źe, a predstavlja glavni ulaz u pala─Źu.Slu┼żio je kao javna kupaona s teku─çom vodom gdje bi se putnik ili posjetitelj Knososa okupao prije posjeta kralju
  • Kraljevska grobnica┬á- nalazi se ju┼żno od pala─Źe i smatra se da pripada jednom od posljednjih minojskih kraljeva

Reading next

Istanbul - mjesta s nevjerojatnim pogledom
Barcelona - Gaud├şjev grad i simbol arhitekture

Više od putovanja..

Odva┼żi se i pridru┼żi se stotinama mladih

Sigurna kupnja / Garantirani polasci

Fun Factory je lider na tr┼żi┼ítu JI Europe u organizaciji putovanja i evenata za mlade

Uspomene za cijeli ┼żivot

Otputuj i stvori najljep┼ía sje─çanja kojih ─çe┼í se rado prisjetiti i iznova prepri─Źavati